AMSTERDAM - Het is zaterdag precies veertig jaar geleden dat de beroemde foto werd geschoten van het al even befaamde album Abbey Road van The Beatles. Het werd een van de meest geïmiteerde en besproken albumfoto's.

Op 8 augustus 1969 liepen de Fab Four op een zebrapad in de Londense Abbey Road, vlakbij de studio waar ze bezig waren met de opnames voor het album dat enkele maanden later uitkwam.

Toen de Beatles zo'n beetje klaar waren met de opnames, gingen ze even naar buiten voor de fotosessie. Het idee zou van Paul McCartney zijn geweest.

Terwijl een agent het verkeer tegenhield, liepen de Beatles achter elkaar enkele keren heen en weer over de zebra. De inmiddels overleden fotograaf Iain MacMillan schoot zeven of acht plaatjes.

De hele sessie duurde vijftien minuten, aldus de biograaf van The Beatles, Brian Southall. ''Hij stond op een trapje en terwijl een agent het verkeer tegenhield, liep de band een paar keer heen en weer en dat was dat'', aldus Southall.

Dood

Tijdens de fotosessie schopte McCartney op een bepaald moment zijn sandalen uit. Bovendien liep hij ten opzichte van de rest uit de pas. Dit leidde tot de wilde theorie bij de fans dat de bassist dood zou zijn.

Deze theorie werd nog versterkt door het nummerbord van de auto verderop in de straat met onder meer 28 IF. Volgens 'kenners' betekende dit dat McCartney 28 jaar zou zijn geweest als hij nog leefde.

De op een rij lopende Beatles zouden een begrafenisstoet voor hem vormen. Met de in het wit geklede John Lennon als priester, de in het zwart kostuum gestoken Ringo Starr als begrafenisondernemer en in spijkerpak gehulde George Harrisson (de laatste in de rij) als grafdelver.

Naam

Opmerkelijk is verder dat de naam van de band niet op de hoes vermeld staat. Dit idee kwam van de directeur John Kosh van de platenmaatschappij Apple.

''We hoefden de naam van de band niet op de hoes te zetten. Ze waren per slot van rekening de beroemdste band ter wereld.''

Sindsdien hebben vele duizenden fans zich op de zebra laten vereeuwigen. De gemeente heeft het straatnaambordje inmiddels heel hoog moeten ophangen, buiten bereik van souvenirjagers, omdat het steeds werd gestolen.