AMSTERDAM - Het Eindhovense rocktrio Left won in 2005 de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en timmert inmiddels hard aan de weg.

Het recent verschenen debuutalbum The Quest For Fire wordt lovend ontvangen, single Better Off wordt veel gedraaid op TMF, en onlangs werd de band verkozen tot 3FM Serious Talent.

Zanger Ruud van Deventer heeft met Left maar één doel voor ogen: "Ik wil onderdeel zijn van een authentieke emotie"

Jullie speelden onlangs op het Zwarte Cross-festival voor tienduizenden mensen. Hoe beviel dat?
"Dat was fantastisch! Er werd vanuit 3FM Serious Talent een wedstrijdje onder de bands georganiseerd wie er na Normaal op het hoofdpodium mocht spelen, en dat waren wij. Het was sowieso een mooie week, want woensdag mochten we in de 3FM-studio een cover van Novastar doen, wat ook heel goed beviel."

Novastar schrijft redelijk breekbare singer-songwritermuziek. Jullie zijn voor een groot deel van de recht-voor-z'n-raap-rock. Dat was geen mismatch?
"Nee, dat ging juist heel goed. Ik ben fan van Novastar en luister sowieso zelf niet zoveel muziek die op onze muziek lijkt. Ik zoek altijd naar mooie melodielijnen, mooie composities, die dan toch niet flauw op cheesy zijn. Dan zit je bij hem goed. 3FM-luisteraars mochten overigens ook stemmen welke band een cover mocht spelen."

Het klinkt alsof jullie veel bezig zijn met wedstrijden: de Grote Prijs, Zwarte Cross, een stemronde bij 3FM. Is dat ook zo?
"Haha, ik heb het idee dat we er steeds ingeluisd worden. Dat van het Zwarte Cross-festival wisten we niet eens. Eigenlijk hadden we na de Grote Prijs gezworen nooit meer aan een wedstrijd mee te doen, want daarvoor hebben we natuurlijk ook nogal wat bandcompetities afgelopen.

Maar toch zie je vaak dat veel dingen in zo'n soort vorm gegoten worden. Dat is goed voor de promotie en we snappen het ook wel. Bovendien hebben we veel aan dit soort wedstrijden te danken, dus mij hoor je niet klagen."

Maar ik neem aan dat je je wel aan het imago van 'wedstrijdjesband' wil ontworstelen op een gegeven moment?
"Nou, we doen het in principe al jaren op eigen kracht. Er zijn veel acties waarbij bands worden opgeroepen om hun track ergens te uploaden, en dan zullen ze wel even binnen drie dagen een ster worden. Dat kan gewoon niet: het is jarenlang keihard werken."

Jullie komen uit Eindhoven, inmiddels beter bekend als Rock City. Wat is dat toch met Eindhoven en rock?
"Het is inderdaad een kliek hier in Eindhoven. Er zijn veel bands die elkaar meetrekken en in elkaars vaarwater zitten, bijvoorbeeld Peter Pan Speedrock en The Spades. Wij hebben daar niet echt aansluiting bij. Dat hele 'Eindhoven'-ding hebben wij ook nooit uitgedragen."

Wat karakteriseert Left als band?
"Dat het altijd eerlijk, oprecht en gemeend is. We gaan er altijd 100% voor, of er nou tien man staan of tienduizend. Wij willen bezweet, betraand en bebloed terugkomen. Bij een optreden wil ik onderdeel zijn van een authentieke emotie, en ik wil dat het publiek dat ook ziet. Door nep prik je zo heen. We denken verder ook niet teveel na over wat voor shows we doen: het is gewoon aftikken met de drums en gaan."

Jullie debuut is lovend ontvangen in de pers, zelfs met superlatieven als 'te groot voor Nederland'. Toch is het enige kritiekpunt dat je teksten clichématig zouden zijn. Pijnlijk?
"Oh, ik weet waar het hem in zit hoor. Als je als refrein hebt ‘I'm better off without you’ en je herhaalt dat twaalf keer, dan is dat niet direct een poëtisch hoogstandje.

Maar soms is het zoals het is. En clichés zijn ook niet voor niks clichés, dat zijn ze omdat ze waar zijn. Wij zijn daar niet bang voor. Ik vind het een groter cliché om krampachtig clichés proberen te ontwijken. Je moet gewoon zeggen wat je op dat moment in je kop hebt."

Wat erg opvalt op het debuut is de cover van Cock Robin's The Promise You Made, een nogal gepolijste eighties ballad.
"Dat is zo'n nummer wat sinds mijn jeugd op de een of andere manier is blijven hangen, ook weer door die sterke melodielijn. We werden een keer uitgedaagd om een nummer te den voor een project, en toen hebben we deze gekozen. Maar wel in een eigentijds rockjasje. Het is een heel vet nummer geworden."

Zou je durven zeggen: beter dan het origineel?
"Nee, dat zou ik nooit zeggen. Je moet de dingen ook in hun tijdsgeest zien. En bovendien: het is altijd makkelijker om een nummer te coveren, dan te bedenken."

Meer weten over Left? Kijk op NLtracks.