AMSTERDAM - De Canadese punkrockband Propagandhi toert al meer dan twintig jaar onze groene aarde rond om hun sociaalkritische boodschap te verkondigen.

Zanger/gitarist Chris Hannah geeft ontspannen tekst en uitleg voordat de band het podium van de Amsterdamse Melkweg oploopt.

"We hebben geen overkoepelende politieke agenda. We willen mensen aanzetten te twijfelen. Hoe meer je twijfelt, hoe groter de kans dat je zelfstandig over de wereld nadenkt." Terwijl een aantal andere bandleden een middagdutje doet in de backstageruimte vervolgt Hannah: "Politiek bewustzijn en het kritisch nadenken over de wereld om ons heen zijn belangrijke dingen.

Maar mensen kunnen op verschillende manieren tegen die wereld aankijken. Mijn normen en waarden kunnen anders zijn dan die van jou. Ik verwacht ook niet van jou dat je nu je flesje Dr. Pepper weggooit. Dat hoeft helemaal niet. Maar mensen zouden eens hun televisie moeten uitzetten en stoppen met het alleen maar absorberen van alle op massaconsumptie gerichte boodschappen."

Revolutie

Het voor jezelf formuleren van progressieve waarden en hiernaar leven is volgens Hannah belangrijker dan het prediken van revolutie; iets wat volgens hem in een echte democratie helemaal niet nodig zou zijn. Mensen moeten niet al te zeer de nadruk leggen op de politieke teksten van zijn band.

"Een band is een band. Er zijn veel zinnigere tijdsbestedingen te bedenken als je concrete verandering nastreeft. Voor ons als band bestaat er geen tegenstelling tussen de teksten en de muziek. Het een kan niet bestaan zonder het andere. Maar het is natuurlijk geen misdrijf om niet-politieke muziek te maken. Muziek is muziek."

Tekst en muziek lijken inderdaad perfect op elkaar aan te sluiten bij Propagandhi; een hele prestatie als je in aanmerking neemt dat de band zich al lang niet meer beperkt tot louter punkrock. Waar komt die muziek precies vandaan?

"Ja, als ik dat eens wist!" Hannah schiet in de lach. "Elk nummer is het resultaat van een worsteling. Ik zou willen dat we een formule hadden om aan vast te houden en dat er meer simpele, rond couplet en refrein gestructureerde nummers uit kwamen rollen. Alle mogelijke combinaties tussen woorden en muziek die kunnen ontstaan, doen dat ook. Zeker bij nummers die bassist Todd schrijft. Dat is totale chaos, man."

The Weakerthans

Todd Kowalski is de opvolger van bassist John K. Samson die de band verliet na het tweede volledige album Less Talk, more Rock uit 1996.

"Ik en onze drummer Jord Samolesky waren niet tevreden met de liedjes waar John toentertijd mee kwam aanzetten. We wilden veel hardere muziek maken. Dus suggereerden we dat het misschien beter was om de samenwerking stop te zetten, haha.

De punkrock die we met Propagandhi wilden maken, was nieuw voor hem. Hij kende bands als MDC, waar wij ons door lieten inspireren, helemaal niet. Todd speelde eerder in I Spy en is muzikaal gezien iets meer geletterd. Johns nummers verschenen later op de eerste plaat van zijn nieuwe band, The Weakerthans."

"Het afgelopen anderhalf jaar hebben we ons gelukkig helemaal op de band kunnen concentreren. We hebben onze banen opgezegd en zijn gewoon puur muziek gaan maken. Daarnaast werken we allemaal voor verscheidene goede doelen. Zo doet Todd heel veel voor een organisatie die vluchtelingen helpt en werkte ik bij ons platenlabel G7 Welcoming Committee."

Veganisme

Op de nieuwe plaat staat een sample waarop te horen is hoe de benen van een gillende man worden afgezaagd. Hannah: "We wilden zo een beetje spelen met het idee dat als je dieren over de kling mag jagen voor eten, kannibalisme misschien ook wel te verantwoorden is. De hoofdvraag blijft natuurlijk of het goed te praten is om een ander levend wezen te consumeren."

Propagandhi is een band die veganistisch leeft. "Ik had altijd al het gevoel dat er iets niet klopte aan het doelbewust doden van dieren. Ik groeide op tussen de Canadese boerderijen waar kippen werden geplet enzo. Toen ik zes was ging ik met mijn vader mee op jacht en ik voelde me daar behoorlijk slecht over. Later hoorde ik over vegetarisme en veganisme. Ik dacht: Wow! Ik ben kennelijk niet de enige die zo denkt."

"Maar ik herhaal, we zijn geen band met een politieke agenda. We stippen gewoon wat zaken aan die ons als mensen bezighouden."

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Propagandhi vind je bij KindaMuzik.