AMSTERDAM – In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week de band Phoenix met het nummer Lisztomania.

Gitarist Laurent Brancowitz: “We vonden het idee leuk dat Liszt, een pianist uit de 19e eeuw, de eerste rockster was. Ver voor Elvis. Liszt maakte vrouwen helemaal gek.”

Zijn collega bassist Deck Darcy vult aan: “Het is nummer is niet zozeer gerelateerd aan muziek van Liszt of klassieke muziek in zijn algemeenheid, maar gaat meer over het karakter van Frans Liszt. Over wie hij was toen hij optrad en muziek schreef.”

Ook al leefde de componist in een andere tijd, toch hebben de Fransmannen het gevoel Liszt te kennen. “We hebben zijn achter-achterkleinkind ontmoet. Hij heeft onze laatste videoclip geregisseerd”, zegt Brancowitz.

Het bleek zelfs dat Liszt niet het enige bekende bloed was wat door de aderen van de regisseur stroomde. “De componist Wagner was getrouwd met de dochter van Liszt. De achternaam van de regisseur is ook Wagner. Antoine Wagner heeft onze clip geregisseerd!”