AMSTERDAM - Jean 'Toots' Thielemans is de winnaar van de Concertgebouw Jazz Award 2009. Dat maakte het Concertgebouw in Amsterdam donderdag bekend.

De award, in het leven geroepen in 2002, is een oeuvreprijs voor een internationaal vermaarde jazzmusicus en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens een optreden van de winnaar in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

Thielemans zal de prijs op 11 augustus in ontvangst nemen uit handen van Concertgebouwdirecteur Simon Reinink.

De inmiddels 87-jarige Thielemans maakt al vanaf 3-jarige leeftijd muziek op accordeon, gitaar en mondharmonica.

Zijn doorbraak kwam in 1950 toen hij zich voor een Europese tournee aansloot bij de band van Benny Goodman. Later was hij lid van Charlie Parker's All Stars in Philadelphia en het George Shearing Quintet.

Bluesette

Zijn meest bekende eigen nummer is Bluesette uit 1962 en ook is hij bekend van de filmmuziek van onder andere Midnight Cowboy, The Getaway, Sugarland Express en Turks Fruit.

Hij maakte plaat- en cd-opnamen en trad op met grootheden als Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Natalie Cole, Paul Simon en Billy Joel. ''Hij creëerde een geheel nieuwe sound door eenzelfde melodie gelijktijdig te fluiten en op gitaar te spelen'', aldus het Concertgebouw.