Kempi is momenteel de meest controversiële rapper van Nederland. NU.nl ging met hem in gesprek.

Alle berichtgeving over zijn criminele verleden, drugsdeals en gezwaai met wapens leiden volgens Jerrel Lloyd Kemperveen (zijn echte naam) alleen maar af van waar het echt om draait: de muziek.

Zijn nieuwe mixtape Evolutie Van 'N Nigga: Mixtape 3.2 is net uit. "Mensen die mij dissen inspireren me alleen maar om beter te worden."

Je nummers zijn rauw en recht voor z'n raap. Heb jij eigenlijk wel interviews nodig om je punt te maken?
"Ja man, interviews zijn heel belangrijk om te doen. Ik moet zorgen dat mijn fans op een lijn blijven, dat ze op de hoogte blijven van wat ik vind en denk. M'n muziek is natuurlijk wel duidelijk maar mensen kunnen woorden ook makkelijk verdraaien. In interviews kun je dat duidelijk maken."

Wat komt er dan steeds terug dat je zo nodig recht moet zetten?
"De meest terugkerende vraag zijn die standaard vragen over m'n criminele verleden. Ik vind het irritant en jammer dat het daar bij mij steeds over gaat. Andere artiesten zijn ook gewoon artiesten: daar wordt niet naar hun verleden of strafblad gekeken. Als ik gewoon goeie muziek maak, dan moet het niet uitmaken wat m'n verleden is."

Je hebt natuurlijk ook wel het een en ander op je kerfstok. En daar doe je ook niet flauw over in je teksten. Daarmee roep je het toch ook een beetje over jezelf af?
"Ik ben geen perfect persoon, en dat zal ik ook nooit worden. Maar je moet er een keertje omheen kijken. Ik ben hier niet gekomen zodat mensen steeds kunnen zeggen wat ik allemaal fout heb gedaan. Ik krijg goede recensies, daarmee bewijs ik toch dat ik er als artiest ook toe doe?"

Wat is je kracht als artiest, volgens jezelf?
"Ik ben heel veelzijdig en een van de snelste werkers van Nederland. Ik kan binnen een kwartier twintig verschillende ideeën op een beat gooien, weet je. Ik maak zo vijf of zes nummers op een dag."

Maar het gaat uiteindelijk toch om kwaliteit, niet om kwantiteit?
"Ik kan af en toe een perfectionist zijn. Maar met zo'n mixtape, wat niet echt een album is, wil ik gewoon zo snel mogelijk aandacht creëren of zeggen wat ik voel. Gewoon presteren. Ik doe die dingen voor de lol."

Toch heb je aangekondigd dat dit je laatste mixtape gaat worden: waarom?
"Dit was in mijn geval een afsluiting, en ik zie het als een nieuw begin. Wel dacht ik: als ik het doe, dan moet ik het zo doen dat ik laat zien dat ik één van de beste mixtape-makers ben. Ik wilde iets neerzetten dat de lat van mixtapes hoog houdt: iedereen plukt tegenwoordig beats van internet en maakt mixtapes. Het is nu een trend, die wil ik op de beste manier eindigen. Zo goed dat het vrijwel een echte plaat is geworden. Ik ben er fokking tevreden over."

Je noemt jezelf de beste rapper van Nederland, hebt veel fans, maar ook veel criticasters. Geeft het feit dat iedereen een mening over je heeft niet een extra druk bij het maken van nieuw werk?
"Nee. Het geeft wel progessie, een fuck you gevoel. Dat je denkt: zijn jullie gek ofzo, stelletje hobbyniggers! Ik ben geboren om dit te doen, dat soort mensen inspireren mij alleen maar om beter te zijn. Maar af en toe doet het wel pijn, ik ben ook maar een mens. Naar mijn gevoel ben ik de meest spraakmakende, meest besproken rapper, die Nederland ooit gekend heeft. Wat dat betreft heb ik het goed gedaan."

Je gaat nu werken aan je tweede album, wat moeten we daarvan verwachten?
"Ik ga er in ieder geval nog meer tijd en liefde insteken, en ik heb heel veel gekke ideeën. Het is bij mij alleen maar aan het borrelen, borrelen, borrelen hierboven. Verwacht iets futuristisch, tijdloos en verfrissends. Ik kom iedere keer raar uit de bocht, en ik maak rare moves, zoals samenwerkingen met Dio of De Jeugd van Tegenwoordig zoals op de nieuwe mixtape. Dat valt buiten mijn boekje volgens fans, maar niet voor mij. Mensen moeten geen grip op mij kunnen krijgen. Ze moeten lekker achter me aan blijven rennen."

Je hebt twee kinderen. Zit er eigenlijk goeie hiphop in een gelukkig gezinsleven?
"Ja, tuurlijk haal ik inspiratie uit mijn kinderen: waar je van houdt daar raak je geïnspireerd door. Maar niet alleen maar. Ik bedoel: Kempi gaat niet ineens een papa-rapper worden, weet je."

Meer weten over Kempi? Kijk op NLtracks.