AMSTERDAM – Een interview met De Jeugd van Tegenwoordig kan je beter gewoon niet voorbereiden. NU.nl liet alles lekker over zich heenkomen en sprak met Willie Wartaal, Vieze Fur en P. Fabergé vooral over niets.

Willie Wartaal heeft wel andere prioriteiten dan een interview. Hij concentreert zich liever op zijn waskrijtjes en het inkleuren van een in verband gewikkelde voet.

Dat hij tekeer gaat als een drie-jarige die niet helemaal binnen de lijntjes kan kleuren, maakt hem niets uit: “Dat hoeft nooit met dit spul”.

Bruce Springsteen

P. Fabergé vertelt tussen neus en lippen door dat hij maar liefst drie dagen voor kaarten voor Bruce Springsteen in de regen heeft moeten wachten. Ondertussen stopt Willie Wartaal waskrijtjes tussen de met verband verpakte tenen. De kleine teen werkt niet mee: “Hij wil niet hè? Ach, symmetrie is ook niet alles.”

Vervolgens wordt er eerst nog wat met de voicerecorder gespeeld. Vieze Fur laat even een boer om te testen of hij het doet. Kijkt De Jeugd eigenlijk uit naar hun volgende optreden? Willie Wartaal: “Weet je waar ik naar uitkijk? Rovers in de bosjes.” Vieze Fur: “Sluipschutters.”

Pillen

P. Fabergé: “Natuurlijk hebben wij er zin in. Het is mooi weer, wij zijn mooi, er is wasco.” En er zijn natuurlijk ook pillen. “Die moeten nog komen”, aldus Wartaal, die op dat moment bezig is zijn waskrijtjes in pilvormige plakjes te snijden.

“Hoezo slik jij geen pillen”, vraagt Willie Wartaal, “Wat is er mis met jou?” P. Fabergé relativeert de boel even: “Op een gegeven moment ben je te dronken. Maar je moet nog vier uur, want het feest is nog niet afgelopen. Wat doe je dan?”

Vet

Tijd voor een serieuze vraag. De heren hebben op de twee grootste festivals van Nederland gestaan en daarvan moet er één de leukste zijn. Vieze Fur: “Pinkpop. Maar als je me dit op Lowlands zou vragen zou ik Lowlands zeggen.” Willie Wartaal: “Waarom moet er persé iets beter zijn, waarom kan niet alles gewoon vet zijn.”

Het laatste album De Machine van De Jeugd van Tegenwoordig kwam in april 2008 uit. Het zou zomaar kunnen dat de drie al bezig zijn met nieuw werk. Willie Wartaal krabbelt ondertussen lustig op een notitieblok: “Kijk hier, nieuw werk. Edward Penishands." Hij laat zijn kunstwerk van een hand waarvan het uiterlijk voor zich spreekt zien.

Wop Wop Wop

Voorlopig nog niets nieuws dus. De Jeugd is pas net begonnen met touren en wacht zo lang mogelijk met een nieuwe plaat. Willie Wartaal: “Wat is de veertiende regel van P. Fabergé op het nummer Wop Wop Wop? Snap je? Dus we zijn nog lang niet klaar totdat iedereen alles weet.”

Vieze Fur: “Wij zitten eigenlijk nog steeds in De Machine. Wij zitten eigenlijk ook nog in het vorige album van R. Kelly en dat is ook al twee jaar uit.”

Uitdagingen

De jongens zijn nog lang niet klaar met De Jeugd van Tegenwoordig. “Ik hoop dat ik in elk geval dit voor altijd kan blijven doen. En ik hoop dat ik dat ook met deze niggers mag doen”, aldus Willie Wartaal. Vieze Fur: “Er zijn altijd wel weer nieuwe uitdagingen.”

P. Fabergé wil het wel een keer doen met Bruce Springsteen. Hij weet alleen nog niet wat: “Ik zou in ieder geval z'n stem, z'n stoppelbaardje en z'n leren jasje willen lenen. Misschien zijn hoofd ook een beetje.”

Echte mannen

Willie Wartaal, nog steeds bezig met het opdelen van zijn wasco's in pilletjes, heeft hele andere prioriteiten. “Zullen we pillen verkopen op het veld”, vraagt hij. “Kom, dan nemen we er allebei eentje. Als jij doodgaat dan gaan we samen dood en dan gaat het hele feest niet meer door.” P. Fabergé en Vieze Fur blijven achter. Wartaal: “Nu zullen we zien wie er echte mannen zijn en wie niet.”

Bas Bron, de vaste producer van De Jeugd van Tegenwoordig heeft zich tijdens het interview verstandig op de achtergrond gehouden, maar moet nu ook geloven aan de pilletjes van Wartaal. P. Fabergé gilt om bier zodat Bron beter kan slikken.

McDonalds

De drie hebben heel wat in huis tijdens een live-optreden. Willie Wartaal lijkt de vraag niet goed te begrijpen: “Ik heb een haan uit de McDonalds gestolen. Hij staat nu in mijn huis.” P. Fabergé: “Ik heb drie paar schoenen van een meisje in huis.”

De Jeugd van Tegenwoordig staat 17 juli op 5 days off in Paradiso in Amsterdam