AMSTERDAM – Het is even stil geweest rondom Jamie Lidell. Hij heeft in de tussentijd zeker niet stilgezeten. De Engelsman is inmiddels verhuisd van Berlijn naar New York en is druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers.

Lidell en zijn band kwamen dinsdagavond voor hun optreden in het Tilburgse 013 net uit Brugge in België waar ze last minute het Cactus festival geheadlined hadden.

Toevallig was de band in de buurt, Lidell was na een pauze van vier maanden druk aan het repeteren in Leuven voor een klein aantal optredens in Europa.

Verliefd

De reden dat Lidell naar New York is verhuisd, is simpel: hij is verliefd. “Ik heb net mijn vriendin ontmoet, zij woont daar. Ik ben zo blij met haar.”

Ook al is Berlijn een uitdagende stad voor muzikanten, Lidell had het er ondertussen wel gezien. “Die stad was een beetje slaperig voor me geworden. Ik kwam vaak in New York en vond het altijd al een geweldige stad. Er zit zoveel energie in. Dat heb ik echt nodig."

Creatief

De verhuizing naar de overkant van de zee heeft invloed op zijn nieuwe werk. “Alleen al het feit dat ik in mijn nieuwe appartement eindelijk een kamertje voor mijn muziek heb. Ik ben op een andere manier creatief.”

“Ik concentreer me meer dan ooit op de teksten. Alsof ik iets wil zeggen en heel diep op dingen in kan gaan. Bij eerdere nummers wilde ik iets zeggen maar hield ik het nogal algemeen. Deze keer wil ik wat specifiekere teksten schrijven.”

Persoonlijk

Het wordt dus een persoonlijkere plaat: “Zo ziet het er wel uit ja. Maar ik zit nu nog in een hele vroege fase. Misschien gooi ik het allemaal weer weg en maak ik uiteindelijk een instrumentaal album.”

Zijn vorige hitplaat JIM nam hij nog samen met producer Mocky op. “Dat ga ik nu niet meer doen, het wordt een totaal nieuwe sound. Ik ben erg opgewonden over het feit dat ik in die vier maanden zo goed heb kunnen schrijven. Het is een goede tijd voor me!”

Mysterieus

Over het feit of er nu Lidell verliefd is meer liefdesliedjes op zijn volgende album komen, doet hij nog wat mysterieus. “Eh, er komen er wel een aantal op ja. Maar niet van het traditionele soort”, grinnikt Lidell.

Liefhebbers van Lidell's soulgeluid op zijn vorige album JIM kunnen nog bedrogen uitkomen.”Ik probeer een beetje afstand te houden van mijn vorige platen. Ik heb zoveel stijlen. Mensen die mij zien spelen zien dat contrast tussen electronische muziek en ballads ook."

Karakters

"Ze zien twee verschillende mensen. Maar er zitten veel meer verschillende karakters in mij. Ik sluit nog geen deuren. Ik heb nu wat geschreven en moet nog bedenken hoe ik de nummers af ga maken.”

Betekent dit dat Lidell zijn band eruit gooit? “Ik weet het nog niet, ik hou van deze jongens. Dit zijn waarschijnlijk de laatste shows in een lange tijd. Het is leuk om nu weer een paar keer samen te spelen. Dit zou een mooie manier zijn om het te beëindigen.”

Prince

Lidell heeft goede herinneringen aan de optredens met zijn band. “We traden laatst in LA op. Vlak voor ik het podium op moest kwam een vriend me vertellen dat Prince in het publiek stond. Hij kwam naar het voorprogramma kijken."

"Dat vergeet ik nooit meer. Prince was mijn tieneridool. Ik was geobsedeerd en dan plotseling staat hij gewoon naar je show te kijken. Dat was supervreemd.”

Blut

Lidell was waarschijnlijk niet eens zo ver gekomen als hij niet blut was geweest. “Ik moest echt iets doen. En als je het breed hebt dan ben je niet zo creatief. Dus toen stond ik voor een tweesprong: ga ik muziek maken als een hobby of wil ik er van kunnen leven."

"Toen koos ik voor het tweede en heb ik alles omgegooid. Geen gekloot dit keer, nu ga ik het verdomme echt proberen. Als het niet had gewerkt, had ik altijd nog iets anders kunnen doen.”

Zijn ouders hadden eigenlijk een carrière in de scheikunde voor Lidell in gedachte. “Maar pa vindt het nu wel oké. Hij vindt het cool en rock & roll. Mijn moeder maakt zich meer zorgen. Ze zijn toch wel een beetje trots en zeggen dingen als: 'Je doet het goed zoon, je doet het goed. Maar verpest het niet'”, aldus Lidell.

Milieu

Lidell maakt zich stiekem ook een beetje druk om het milieu. “Ik hou niet van dat gepreek over het milieu en doe het dus ook niet."

"Het moet verdomme gewoon een beetje logisch denken zijn. Je zou niet 'anders' moeten zijn omdat je bezig bent met het milieu. Het maakt me altijd zo boos en verdrietig. Zelf probeer ik altijd zo min mogelijk te verbruiken.”

5 days off

Woensdagavond staat Lidell met een speciale show op het 5 days off festival in Amsterdam. Lidell: “Heel cool, ik was soort van vergeten dat we iets speciaals moesten doen tot twee dagen geleden. We waren plotseling de headliner van het festival in Brugge en hadden helemaal niet geoefend.”

“Voor 5daysoff heb ik de band gevraagd om al hun instrumenten op de grond te leggen. Er zijn geen regels. Laten we gewoon kijken hoe ver we komen en improviseren. De liedjes zullen er zijn, maar wel vermomd in een ander jasje.”

Jamie Lidell in 013 in Tilburg