AMSTERDAM -  De band Oasis gaat bijzondere cheques uitgeven voor twintigduizend ontevreden fans. Er is hen beloofd dat ze hun geld terugkrijgen na geluidsproblemen bij een show in thuisstad Manchester, maar dat wordt erg kostbaar.

Noel en Liam Gallagher van Oasis gaan daarom nu bijzondere cheques uitgeven, in de hoop dat een deel niet verzilverd wordt.

Noel en Liam moeten de fans terugbetalen na geluidsproblemen tijdens hun show van 4 juni. Aan het begin viel het geluid tot twee keer toe uit, waardoor het concert bijna een uur later van start ging.

Gratis

Toen de band voor de tweede keer het podium op kwam lopen, beloofde Noel Gallagher dat fans hun geld terug konden krijgen. "Dit is een gratis optreden. Wie zijn kaartje nog heeft, krijgt zijn geld terug."

Later bleek dat twintigduizend van de zeventigduizend fans hun geld terug willen hebben. Noel's uitspraak kan de band ongeveer een miljoen pond (ruim 1,1 miljoen euro) gaan kosten.

Verontwaardiging

Het grote aantal ontevreden fans zorgde voor verontwaardiging bij de broertjes. "Waren jullie echt zo teleurgesteld?", vroeg gitarist Noel zich af in een blog op de website van de band.

"Ik kan me niet herinneren dat ik twintigduizend mensen bij het concert heb zien weglopen."

Jackson

Om de kosten enigszins te drukken hebben de broers naar de afgelaste shows van Michael Jackson gekeken. Fans die tickets hadden aangeschaft voor diens comebackconcerten mogen kiezen: ze kunnen hun geld terugkrijgen of ze krijgen een speciaal ticket als herinnering aan de overleden zanger.

Volgens de lokale krant Manchester Evening News worden de cheques van een fictieve bank mogelijk gewilde verzamelobjecten. Dat zou betekenen dat de papiertjes veel meer waard worden dan de 45 pond (52 euro) die ze vertegenwoordigen.

Bijzonder

"Het zijn bijzondere papiertjes", zegt een woordvoerder van de band. "Er zullen mensen zijn die ze willen bewaren als souvenir." De cheques zijn ondertekend door de broertjes Gallagher.

Wembley

Zaterdag en zondag staat Oasis in het Wembley stadion. De eerste in de reeks van drie concerten in het Londense stadion vond donderdagavond plaats. Ook toen kampten de Gallaghers met geluidsproblemen, meldt de BBC.

Ditmaal was Noel er snel bij. "Niemand krijgt zijn geld terug!", riep de gitarist.