AMSTERDAM – Het duurt even voor Franz Ferdinand klaar is voor een interview met NU.nl. De band heeft een enorm druk bestaan.

Niet verwonderlijk dus, dat zanger Alex Kapranos zich liever eerst even wil onderwerpen aan een scheerbeurt en zichzelf wil opfrissen.

Na een kwartiertje zijn Kapranos en drummer Paul Thomson er klaar voor en zitten ze fris geschoren in hun kleedkamer. De mannen ogen wat moe maar zijn vriendelijk als altijd en lijken al die interviews niet vervelend te vinden.

Keerzijde

Aan al die roem en interviews zit natuurlijk ook een keerzijde. Kapranos vindt het niet leuk dat mensen zoveel over hem weten.

“Ik hou niet van mensen die in mijn privéleven duiken en dat soort dingen. Wat ik echt haat is dat mensen zelfs de naam van mijn vriendin weten. Het zijn van die kleine dingen waar je niet omheen kan.”

Verder geniet Kapranos nog steeds van in een band zitten. “Ik vind het heerlijk! En als je beroemd wil worden moet je gewoon in Londen naar de juiste clubs gaan. Daar hoef je buiten alleen maar even te poseren en de volgende ochtend sta je in de krant.”

Zuid-Amerika

De Schotten van Franz Ferdinand hebben in de jaren dat ze op tour zijn geweest al heel wat landen gezien. Toch zijn er nog wat wensen. Kapranos: “We zouden graag nog wat meer Zuid-Amerikaanse landen bezoeken.”

Thomson: “Chili, Brazilie, Colombia, Ecuador, in die hoek.” Volgens Kapranos heeft de band veel fans daar: “We krijgen veel berichten van daar dus dat is heel cool. Ik zou nog eens terug willen naar Mexico Stad en wat meer van het land willen zien.”

Zenuwachtig

Elke keer dat Franz Ferdinand een nieuw album uitbrengt, lijkt de band een nieuw geluid te willen nastreven.

Kapranos: “Je maakt uiteraard een plaat omdat je het leuk vindt. Natuurlijk ben je dan een beetje zenuwachtig wanneer je hem uitbrengt, je wil dat mensen hem ook leuk vinden. Maar ik denk dat iedereen die iets uitbrengt, of het nu muziek of een film is, zich druk maakt.”

Verstrikt

Het schrijven van nieuwe nummers gaat Kapranos niet altijd even soepel af. “Soms raak ik verstrikt, dan moet ik gewoon even wat anders doen. Dan kom ik na tien minuten weer terug en dan is het een stuk simpeler.”

Eén ding doet Kapranos in ieder geval niet meer voor het volgende album uitkomt. “Ik zeg niet meer wat mijn plannen zijn. Ik heb al wat ideeën, maar bij de vorige plaat Tonight: Franz Ferdinand zei ik teveel voor de plaat uitkwam. Dingen werden overdreven en de Afrikaanse invloeden en het gebruik van meer keyboards kregen hun eigen leven. Dit keer hou ik mijn mond.”

Dromen

Franz Ferdinand mag dan al wel een hoop hebben bereikt, de heren hebben zeker nog dromen. Thomson: “Het zou leuk zijn om andere artiesten onze songs te laten coveren of remixen en daar een album van uit te brengen.”

Net zoals de band voor het Nederlandse De Kift heeft gedaan. “Die zou je nooit in zo'n Pinkpop line-up zien. Ik vind het leuk hoe we een totaal verschillende versie van hun nummer hebben gemaakt”, zegt Kapranos.

Griekenland

Kapranos weet in ieder geval wel wat hij gaat doen als Franz Ferdinand van de ene op de andere dag geen platen meer verkoopt. “Dan ga ik gelijk op vakantie naar Griekenland”, lacht hij.

Maar omdat er ook brood op tafel moet komen, gaat Kapranos in dat geval terug naar zijn oude baantjes. “Ik heb gewerkt als chef, achter de bar, als elektricien. Waarschijnlijk doe ik dan gewoon zoiets, naast muziek maken natuurlijk.”

Franz Ferdinand speelt zaterdag 4 juli op Rock Werchter in België.