AMSTERDAM – De Schotse band Mogwai heeft zich in ruim een decennium opgewerkt als een van de grootste namen in het zogeheten post-rock genre. NU.nl sprak met gitarist Stuart Braithwaite over een nieuwe plaat, bizarre songtitels en ABBA.

Het laatste wapenfeit van het vijftal is de plaat The Hawk is Howling uit 2008. Op een nieuw album van Mogwai is het nog even wachten, want daar is de band nog niet zo mee bezig.

"We hebben begin volgend jaar vrijgehouden voor het schrijven en opnemen van nieuw materiaal. We hebben nu nog geen enkel nummer geschreven, we zitten nog in de planningsfase.

Het is best ver weg, maar ik verwacht dat er in 2011 een nieuwe plaat ligt. Wie weet gaat het wat sneller, maar voor hetzelfde geld doen we er langer over. We weten al wel waar en met wie we de plaat gaan opnemen, maar verder is het weinig concreet."

De naam van de producer wil Braithwaite echter niet prijsgeven. "Hij weet het zelf nog niet, we hebben hem nog niet gevraagd”, bekent hij lachend. “Maar", zo verzekert hij, “hij heeft vast wel tijd."

Titels

Mogwai maakt voornamelijk instrumentale nummers, die er vaak nogal opmerkelijke titels op na houden. “We denken niet zo veel na over de titels van onze liedjes. Zo serieus nemen we onszelf niet.

We halen onze songtitels voornamelijk uit onze omgeving: grappige of opmerkelijke dingen die mensen zeggen, of die we ergens hebben gelezen”, legt Braithwaite uit.

“Het is vaak onzin die door vrienden wordt uitgekraamd. Zo is bijvoorbeeld I’m Jim Morrison, I’m Dead, het eerste nummer op The Hawk is Howling, een uitspraak van een vriend van ons.

Thank You, Space Expert werd op tv gezegd door een nieuwslezer na een interview met een ruimtevaartexpert. Zijn naam waren ze vergeten, dus zeiden ze aan het einde van het gesprek ´bedankt, ruimtevaartexpert´. Om dat soort bizarre uitspraken kan ik krom liggen van het lachen, en dat lijkt me een goede associatie bij de titel van een nummer."

ABBA

Gevraagd naar zijn belangrijkste muzikale invloeden duikt in het redelijk voorspelbare rijtje van Joy Division, Sonic Youth en The Cure opeens ABBA op. "Een fantastische band", aldus Braithwaite.

"Hun invloed hoor je misschien niet direct in Mogwai terug, maar dat is omdat we daar als muzikanten niet goed genoeg voor zijn.''

''Ik bedoel, we zijn niet slecht, maar ook lang niet zo goed als ABBA. Dat zijn echt fantastische muzikanten. Zij beheersen hun instrumenten zo goed, daar kan ik alleen maar van dromen. Daarnaast zijn het natuurlijk hele goede songwriters."

Live

Live spelen blijft voor Braithwaite het leukste aan het muzikantenbestaan. "Op het podium komt onze muziek het best tot zijn recht. We maken veel gebruik van dynamiek en volume en dat komt live gewoon beter over dan op plaat.

Bij optredens heb je ook gelijk resultaat van je werk, het is veel directer dan opnemen in een studio. En ik ben best een ongeduldig persoon, dus dat komt mooi uit."

"Ik sta in de eerste plaats voor mezelf op het podium, omdat ík het leuk vind om te doen. Wat het publiek betreft is het vooral de bedoeling dat ze niet weglopen, haha. We speelden onlangs op een soort kunstfestival en daar liepen best wat mensen de zaal uit. Die waren niet helemaal op ons voorbereid, geloof ik."

Volume

Mogwai staat er om bekend de volumeknoppen rijkelijk ver open te draaien bij liveshows. Dat levert nog wel eens problemen op. "In Frankrijk en Zwitserland hebben ze nogal strikte beperkingen wat betreft het volume voor rockbands en daar draaien ze ons dus vaak stukken zachter dan voor ons wenselijk is.

Ik vind het eerlijk gezegd allemaal nogal overdreven. Als je naar een concert gaat van een brassband is het geluid veel harder, want die instrumenten kun je niet zachter zetten. Maar nee, dan staat er natuurlijk geen controleur in de zaal."

Effect

De gitarist vindt een hoog volume bij Mogwai horen. "Een lager volume vermindert het effect van onze muziek. Rockmuziek hoort hard te zijn. Ik vind ook helemaal niet dat we zo hard spelen, volgens mij gaan Dinosaur Jr en My Bloody Valentine nog wel een tandje harder."

Braithwaite heeft zelf in ieder geval nog geen last van zijn oren. "Ik draag zelf op het podium dan wel oordoppen, maar dat is vooral omdat we iedere avond een show spelen. Als ik zelf naar een band ga kijken doe ik nooit oordoppen in."

Mogwai speelt op 2 juli in het Patronaat in Haarlem.