AMSTERDAM - Bij de Utrechtse band Gem gaat alles een tikje sneller dan bij de meeste bands. De band bracht binnen vijf jaar drie studioplaten uit, en vindt het nu alweer tijd voor United: een verzamelbox van alle albums en een extra schijf met b-kantjes en speciale versies.

Op de vraag waarom, antwoord zanger Maurits Westerik. "Waarom níet?"

Gem bestaat net een jaar of vijf en nu al komt er een verzamelbox uit. Hoezo dat?

"Het was eigenlijk uit puur enthousiasme. Ferry Roosenboom, een van de mannen achter ons label Excelsior, kwam er eigenlijk mee en vond dit een mooie manier om ons vijfjarig bestaan te vieren. En dan kunnen wij wel 'nee' gaan zeggen..."

Had je wel twijfels?

"Nou, het is misschien een beetje hoogdravend om zo vroeg al een box uit te brengen. Maar aan de andere kant dacht ik ook: waarom niet? Ik had nog een hele lijst met b-kantjes en andere opnames waar ik vaak het verzoek over kreeg om die eens uit te brengen. Dit was een mooie gelegenheid om alles een beetje aan elkaar op te hangen, en ik ben er supertrots op. Maar ik las ooit ergens in een recensie dat alles bij Gem altijd wel sneller gaat dan normaal. En dat is ook wel zo."

Op wat voor manier gaat het bij jullie sneller?

"Als je ziet wat we in die vijf jaar allemaal al hebben gedaan is dat best veel. Ik ben blij dat we niet jarenlang hebben hoeven ploeteren om hier te komen. Al moeten we wel keihard werken."

Jullie waren er ineens, hadden een vliegende start, en waren meteen al een gevestigde naam. Denken anderen weleens dat het Gem maar aan komt waaien?

"Soms wel ja. Ik denk dat andere bands zich weleens benadeeld voelen als ze naar ons kijken en zich afvragen waarom het allemaal zo vlug gaat. Jaloezie is geen goed woord, maar ik snap wel dat mensen 'verkeerd' naar ons kijken. Anderen zien later pas in dat wij er keihard voor werken, maar ook gewoon heel goed over nadenken."

Noem eens een voorbeeld?

"Wij hebben bij het begin al besloten: als we een show doen, doen we alleen maar hele goeie. Waar mensen zijn die iets met ons kunnen, zoals journalisten of een specifiek publiek dat je voor je wil winnen. We hebben nooit aan prijzen meegedaan, of ergens in de Achterhoek in een schuur gespeeld. Ik vond dat gewoon geen goede promotie."

Maar spelen in een schuur in de polder terwijl je bekogeld wordt met bier: dat is toch de ultieme bandjesromantiek?

"Ja misschien, maar ik mis dat eigenlijk helemaal niet."

Dat klinkt redelijk gecalculeerd. Is Gem zo'n berekenende band?

"Haha, nou ja, het is niet zo dat we een spreadsheet erbij nemen om onze carriere te plannen hoor. Maar het gaat wel allemaal heel erg op ons gevoel. Dat we bedenken waar we bij passen. Bij 'Escapades', onze tweede plaat, deden we geen cd-presentatie, maar speelden we in het voorprogramma van the Arctic Monkeys. Omdat iedereen die er toe deed daar al was."

Die tactiek heeft duidelijk gewerkt.

"Ja, volgens mij is het ook nooit echt minder gegaan in die vijf jaar. We hebben altijd hele mooie tours mogen doen. Alleen Pinkpop, dat hebben we nooit gedaan."

En dat zou je wel graag willen?

"Ja dolgraag! Vroeger dacht ik: als ze niet bellen, bellen ze niet. Lekker belangrijk. Ik weet ook niet wat het is met Pinkpop. Ik ben er nooit geweest, heb er misschien ook wel niks te zoeken. Want op Lowlands hebben we wel al twee keer gestaan en dat was een van de mooiste dingen die we ooit hebben gedaan. Maar goed, wij hebben altijd een gezond gevoel voor meer. We willen de lat altijd hoger leggen. Zo hou je jezelf scherp."

Wie wel meerdere keren op Pinkpop heeft gespeeld is Krezip, waar jullie in het voorprogramma stonden bij hun afscheidsoptredens in de HMH. Is er dan weleens sprake van jaloezie?

"Nee absoluut niet! Ik denk niet stiekem: wij zouden het meer verdienen om daar te staan, voor een uitverkocht HMH. Ik ben daar veel te positief voor, en ben niet zo van het ellebogenwerk. Maar ik zou het wel graag willen. Het is het samen delen van puur jouw eigen muziek met zoveel mogelijk mensen. Daar doe je het voor. Als wij straks in december Tivoli in Utrecht uitverkopen zijn we al heel erg blij."

Jullie muziek is altijd volstrekt duidelijk: korte, puntige rocknummers zonder al teveel opsmuk. Neig je eigenlijk weleens naar het experiment?

"Met Gem maken we hapklare muziek, dat is ook een soort avontuur waar ik me nu nog heel erg in wil storten. Maar zelf luister ik steeds meer naar muziek waar je als luisteraar meer moeite voor moet doen, zoals Grizzly Bear. We hebben nu 36 van die rocknummers gemaakt, en ik weet zeker dat we met de vierde plaat ook weer met hele goeie drieminuten-nummers komen. Maar het zou zomaar kunnen dat er ook dingen op komen die heel erg afwijken van wat we normaal doen. Ik zou dolgraag eens een hele sfeervolle plaat willen maken. Je wordt ouder en je wil je ook ontwikkelen."

Een box als United dwingt tot reflectie: waar staat Gem nu in het Nederlandse poplandschap, na vijf jaar?

"Ik zie ons als een soort subtop van de eredivisie. Een beetje zoals FC Utrecht, of Ajax in de laatste jaren. Niet helemaal de absolute top, maar wel een hele hoop mensen die het waarderen."

Meer weten over Gem? Kijk op NLtracks.