LOS ANGELES - Van alle Hollywoodsterren die reageerden op het onverwachte overlijden van Michael Jackson heeft rockgitarist Eddie van Halen een connectie met Nederland.

Geboren als Edward Lodewijk van Halen in Amsterdam als zoon van een Indische moeder en een Nederlandse vader emigreerde hij op zevenjarige leeftijd naar Pasadena, een deelgemeente van Los Angeles.

Eenentwintig jaar later, bevond hij zich samen met Michael Jackson in zijn opnamestudio aan huis.

Beat it

De virtuoos die wereldberoemd werd met de dubbelhandige fingertapping techniek die kenmerkend is voor het geluid van Van Halen en met name van de hitsingle Beat It van Michael Jackson uit 1983, verkeert in shock door het nieuws dat de King of Pop is overleden.

''En ik neem aan dat dit voor de hele wereld geldt. Ik had het genoegen om samen te werken met Michael. Dat is een van de dierbaarste herinneringen uit mijn carrière'', reageert hij. ''Michael zal erg gemist worden. Moge hij rusten in vrede.''

Quincy Jones

Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat het ooit tot een samenwerking tussen de twee tegenpolen zou komen. Producer Quincy Jones wilde van meet af aan dat Beat It, een compositie van Michael, als een 'zwart' rock 'n rollnummer zou klinken.

''Michael was daar alleen totaal niet in geïnteresseerd'', grinnikt Van Halen. ''Toen ik gebeld werd door ene Quincy Jones met de vraag of ik een solo voor het nummer wilde inspelen, dacht ik dat het een grap was.''

Dat bleek het allesbehalve. Jones en Jackson arriveerden bij het toenmalige huis van de gitarist in de strandgemeente Pacific Palisades met een uitgeklede versie van het nummer op tape.

Gratis

''Vervolgens heb ik de gitaarsolo gratis en voor niets ingespeeld. Ik zag het gewoon als een gunst, maar volgens mijn broer Alex, de andere twee bandleden van Van Halen en mijn manager was ik een complete idioot.

Maar ik ben echt niet gebruikt door hen. Ik wist wat ik deed; en ik doe nooit iets tenzij ik het graag wil doen.''

Toen Beat It op 14 februari 1983 werd uitgebracht, schoot het in één keer naar de top van de hitlijsten. De single boekte een platina verkoop.

Credits

Van Halen: ''Het bijzondere vind ik dat Michael me regelmatig de credits voor het succes heeft gegeven vanwege de scheurende gitaarsolo.''

Een jaar later volgde de legendarische Victory Tour van The Jacksons aan het einde waarvan Michael afscheid nam van zijn broers Randy, Tito, Jermaine en Marlon. (Jackie Jackson moest de toer missen vanwege een knieblessure en trad alleen op tijdens de reeks slotconcerten in Dodger Stadium in Los Angeles).

In het Fourth of July-weekend, traditioneel volgepland met barbecues en festiviteiten door heel Amerika, speelden de Jacksons drie avonden achter elkaar in het Texas Stadium in Dallas en Van Halen twee avonden in het Reunion Stadium.

Op de avond van 4 juli verraste Eddie van Halen het volledige publiek door tijdens de uitvoering van Beat It het podium op te stormen voor zijn gitaarsolo.

Record

''Wat in de vergetelheid is geraakt, is dat de Victory Tour destijds ruim 53 miljoen euro heeft opgebracht wat een nieuw record was'', merkt Van Halen op. ''En wat ik persoonlijk nog spectaculairder vind, is dat Michael zijn inkomsten (3,5 miljoen euro) aan drie goede doelen heeft geschonken waaronder een stichting voor research naar leukemie en kanker en het Ronald McDonald Camp for Good Times.

Net als zijn optreden was hij baanbrekend wanneer het ging om teruggeven aan de maatschappij. Het doet me erg veel pijn dat een bijzonder mens als hij is heengegaan.''