Vive La Fête timmert inmiddels al zo'n twaalf jaar onvermoeibaar aan de weg. Zo is er sinds kort een nieuw album. En ook dit jaar gaan Danny Mommens en Els Pynoo zeker weer de nodige festivals opfleuren met hun electropop.

Het Belgische duo predikt daarbij nog altijd dezelfde boodschap: "Wij willen vrolijkheid uitdragen, en spontaniteit. Het negatieve overbrengen met onze muziek, daar zien wij het nut niet van in."

"Gaan ze nu de hele dag allemaal dezelfde vragen stellen?", vraagt Danny aan Els, zijn partner in crime zowel qua muziek als privé.

Het Belgische Vive La Fête houdt duidelijk niet zo van persdagen. "Het is vermoeiend hoor, de hele dag over jezelf praten", zegt Els lachend. Maar het duo, dat elkaar in 1997 vond, zou niets anders willen doen. "Optreden, muziek maken, het is nog altijd enorm leuk."

Drugs

Op persoonlijk vlak heeft de tijd niet voor grote verandering gezorgd. "Nee, we zijn in de loop van die twaalf jaar niet veranderd, niet echt", zegt Els. "We zijn misschien wel iets volwassener geworden." Danny: "We doen niet meer aan drugs."

Els: "Nee, zie je wel. Toch eindelijk volwassen." Lachend: "We zijn er eigenlijk alleen op vooruit gegaan dus."

Ook dit jaar is Vive La Fête weer op veel podia en festivals te vinden, hoewel minder in België en Nederland, en meer in het buitenland. Els: "We willen graag nog meer landen zien, nog meer in het buitenland spelen."

Thuis

Dat klinkt alsof het duo zelden thuis is, maar dat blijkt mee te vallen. "We zijn nooit maanden achter elkaar op tour", zegt Els. Altijd maximaal drie weken. Dat doen we niet echt bewust, dat is eigenlijk zo gegroeid. "

En als we Danny moeten geloven is dat maar goed ook. "Anders zouden we elkaar de hersens in slaan." Els beaamt dat direct: "Inderdaad. Wij moeten geen maanden met elkaar in een tourbus. Nu kom je thuis, rustig op de boerderij, en dan vind je elkaar weer leuk enzo."

Het huwelijk van Els en Danny werkt muzikaal dan ook nog steeds prima. Danny zorgt als vanouds voor de muziek, Els voor de teksten. "We zitten eigenlijk meestal behoorlijk op één lijn", zo zegt Els. "Soms vindt Danny dat ik iets niet goed zing, maar dan heeft hij meestal wel gelijk."

Brabbel

Het stel blijkt bovendien prima compromissen te kunnen sluiten. Danny: "Bij het opnemen van het eerste nummer van de nieuwe plaat had Els geen zin om te zingen. Toen zei ik: nou brabbel de tekst dan maar. En nu hoor je haar dus alleen zo'n beetje praten."

Dat nieuwe album kwam begin juni uit. Els en Danny doopten hun jongste kindje 'Disque d'Or'. Els: "Ja inderdaad, de gouden plaat, een humoristische titel, zo vonden wij zelf tenminste. We zijn al lang bezig en hebben ook altijd best veel succes gehad, en veel platen verkocht.

In het buitenland hebben we trouwens altijd veel beter gedaan dan in België. Desondanks hebben we nog nooit een gouden plaat gekregen. Dus we dachten: laten we het album zo noemen, dan hebben in ieder geval een keer een gouden plaat."

Drummer

Disque d'Or brengt geen heel nieuw geluid met zich mee. "De liedjes zijn misschien iets meer pop, iets minder electro, maar het is vooral weer een echte Vive La Fête plaat", aldus Els. "Hoewel, ik heb dit keer iets vaker een echte drummer partijen laten inspelen, in plaats van een drumcomputer", voegt Danny toe.

Vive La Fête benadert het opnemen van een nieuwe plaat hetzelfde als het maken van muziek. "We doen nooit zo moeilijk. We hebben muziek en willen die zo snel mogelijk opnemen", zegt Els.

"En daarna gaan we gewoon weer verder. Het wordt nooit gelikt. We houden namelijk niet van overgeproduceerde platen. Het moet spontaan zijn. Dat past bij Vive La Fête."

Laatste

"Dit was trouwens echt de laatste hoor", zegt Danny dan ineens uiterst serieus, hoewel het lastig in te schatten is of hij achter zijn zonnebril niet stiekem een beetje moet lachen.

"Nee echt. Ik doe het niet meer, een plaat maken. Die studio in enzo, kost veel te veel tijd." Gelukkig is daar zijn lachende wederhelft, om de boel een beetje te relativeren: "Dat zei je drie platen geleden ook al."

Zou hij dan toch graag iets anders willen gaan doen? "Als ik geen muziek zou maken, dan zou ik iets van een dierenpension starten", zegt Danny. Els zou een restaurantje openen, als ze geen muziek meer zou maken. "Aan huis, lijkt me leuk."

Vive Le Jazz

Maar of dat een realistisch toekomstscenario is? Els dankt van niet: "Nee, ik denk dat we altijd wel muziek blijven maken."

Ook Danny krabbelt terug en begint zelfs over nieuwe albums: "We zijn momenteel bezig met een jazzplaat, onder de naam Vive Le Jazz. We spelen bestaande Vive La Fête nummers, maar dan als jazz. Ja, daar wil ik in de toekomst wel echt verder mee. Misschien."