DEN HAAG - Het geluid van het optreden van de Haagse rockband Kane in het ADO Stadion Den Haag is binnen de gestelde geluidsnorm gebleven. Dat bleek uit de geluidsmetingen die zaterdag tijdens het optreden werden verricht.

Voor het proefconcert was een geluidsnorm in decibellen gesteld van 75 dB(A) voor de woningen die het dichtst bij het stadion liggen.

De geluidsmetingen lieten een geluidsniveau zien van 53 tot 55 dB(A), liet de gemeente dinsdag weten.

De dB(A) is de maat voor de sterkte van het geluidsniveau. De reden dat de dB(A) in plaats van een gewone decibel bij geluidmetingen- en berekeningen wordt toegepast komt door de gevoeligheid van het (menselijk) oor, die voor de verschillende frequenties van het geluid niet hetzelfde is.

102 dB

Tijdens het concert is op drie locaties gemeten. Zo bleek het geluidsniveau in het stadion onder het verwachte geluidsniveau van 103 dB(A): er werd een geluidsniveau van 102 dB(A) gemeten. Overigens dienden twee omwonenden bij de gemeente een klacht in wegens geluidsoverlast.

ADO Den Haag heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om de huidige milieuvergunning te wijzigen. In de huidige vergunning staat dat in het stadion maximaal twaalf keer per jaar een bijzondere activiteit mag plaatsvinden.

ADO vraagt toestemming om vier van deze twaalf evenementen met een hoger geluidsniveau te mogen houden. Want als het aan directeur Dick Vierling ligt, is het stadion vier keer per jaar een podium voor muziek.