AMSTERDAM - De tweede editie van het driedaagse festival IJazz, in Amsterdam, heeft 15.000 bezoekers getrokken, aldus een tevreden organisatie zondagavond.

Vrijdag, zaterdag en zondag stonden ruim zeventig acts op het programma, zoals Gabriel Rios, Matt Bianco, Cristina Branco, José James, Boris, Kyteman, Eric Vloeimans, Rik Mol en BBG.

''Amsterdam verdient een eigen jazzfestival'', zeiden de organisatoren al eerder, bij de presentatie van het programma.

Burgemeester Job Cohen gaf vrijdag het startsein voor het festival. Vorig jaar was de toegang nog gratis en kwamen er ruim 30.000 belangstellenden op af. Dit keer wilde de organisatie meer en grotere namen op het programma zetten en werd entree gevraagd. Vooral zondag speelde de regen parten.

Oleta Adams

Het festival was op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Ook Wouter Hamel, Incognito, Oleta Adams, The All Star Jazz Crusaders en Benjamin Herman Quartet waren dit keer van de partij. Edwin Rutten gaf een familiejazzconcert.

Verantwoordelijk voor de bezetting was Martijn 'DJ Maestro' Barkhuis. Hij sprak eerder al van een prima programma met veel Nederlandse namen, maar ook internationale artiesten. Zondagavond liet hij weten ook volgend jaar weer te willen bijdragen aan IJazz.