AMSTERDAM - De autoriteiten in Gainesville hebben een plein vernoemd naar de vorig jaar overleden rockpionier Bo Diddley. De autoriteiten eerden hem vrijdag met de onthulling van een wandschildering en het omdopen van het plein tot het Bo Diddley Community Plaza.

De rocklegende stierf in juni 2008 op 79-jarige leeftijd aan hartfalen. In augustus 2007 had hij een hartaanval. Drie maanden eerder werd hij getroffen door een beroerte die zijn spraakvermogen aantastte.

Diddley woonde in Archer, een paar kilometer ten noordwesten van Gainesville. Hij speelde in 2006 nog op het plein.

Op de ceremonie bedankte kleinzoon van de rocker, Garry Mitchel, de stad. Hij en andere familieleden gaven vertegenwoordigers van de stad één van de gitaren van Diddley.

Opa

"Gainesville is heel erg goed geweest voor mijn opa. Dank jullie voor jullie aanmoedigingen en gebeden. Lang leve rock and roll", citeert The Gainsville Sun hem.

Bo Diddley is een icoon van de rhythm-and-blues en rock-'n-roll. Hij is de uitvinder van de zogenoemde jungle-beat en inspireerde in de jaren vijftig en begin jaren zestig tal van artiesten en groepen, waaronder The Rolling Stones Buddy Holly en Jimi Hendrix..

Enkele van zijn bekendste nummers zijn 'Who do you love', 'Bo Diddley', 'Mona' en 'I'm a man'.