UTRECHT - In het muziekcentrum Vredenburg in Utrecht worden komende seizoenen minder concerten gegeven. Dat is het gevolg van een reorganisatie om de muziekinstelling gezond te houden. Dit heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.

Dit seizoen staan er nog 300 concerten op het programma. In het seizoen 2010-2011 worden er ongeveer 235 concerten georganiseerd. In 2008 waren dat er 408.

Gratis lunchconcerten, wereldmuziek, bijzondere gratis manifestaties en concerten door amateurensembles worden geschrapt of sterk in aantal teruggebracht.

Het gaat niet goed met het Utrechtse muziekcentrum. Vredenburg is momenteel tijdelijk gevestigd in Leidsche Rijn (De Rode Doos) en op de locatie Leeuwenbergh, omdat het oude Vredenburg afgebroken is.

Muziekpaleis

Op die plek komt eind 2012 het nieuwe Muziekpaleis. Sinds de verhuizing naar de nieuwe locaties blijven de bezoekersaantallen achter.

Volgens Floris van Gelder (wethouder Cultuur) was het plannen van de reorganisatie niet gemakkelijk. ''We gaan ook zeker geen concessie doen aan kwaliteit, maar wel aan volume.''

Banen

Van Gelder zei verder dat Vredenburg met een afgeslankt personeelsbestand verder moet. ''Er gaan 22 banen verdwijnen.'' Bij het Vredenburg werken nu nog 68 mensen.

Van Gelder zei dat er geen gedwongen ontslagen vallen. ''Al deze mensen krijgen een passende baan binnen de gemeente aangeboden'', aldus de wethouder.

Met de reorganisatie is 6,4 miljoen euro gemoeid.