AMSTERDAM - Onlangs verscheen het vierde album van de Nederlandse gitaarrockband Johan, simpelweg getiteld 4. Het album kwam slechts drie jaar na voorganger THX JHN, terwijl Johan in het verleden steeds vijf jaar nodig had om een nieuw album te maken.

NU.nl belt met zanger Jacob de Greeuw. Of heet hij nou toch nou toch Jacco de Greeuw? In de media worden beide voornamen door elkaar gebruikt en ook de cd-boekjes bieden geen duidelijkheid.

Hoe zit het nou precies?

“Ik heet eigenlijk Jacob, maar mensen zijn me op een gegeven moment Jacco gaan noemen. Eigenlijk wil ik liever Jacob genoemd worden, maar het is niet echt een issue hoor. Als mensen me Jacco willen noemen, is het ook prima.”

Jullie hebben er deze keer slechts drie jaar over gedaan om een plaat te maken, in het verleden was dat steeds vijf jaar. Waarom ging het deze keer zo snel?

“We zitten met de band in een bepaalde flow en we wilden gewoon per se nu een album maken, omdat de band eraan toe was. We zijn live ook erg gegroeid. Als we nu weer twee jaar zouden wachten, zouden we misschien niet de energie vangen die we nu hebben.

Daarnaast was die vijf jaar elke keer tussen die albums ook een beetje toeval hoor. Dat is niet een gimmick van ons ofzo. En het is juist goed om dat een keer te doorbreken. Het zit er ook dik in dat het album dat hierna komt ook binnen nu en drie jaar klaar is. Er is namelijk nog veel materiaal blijven liggen van deze sessies, dat gewoon meegaat naar de volgende.”

In het verleden kende Johan veel bezettingswisselingen, maar nu zijn jullie al een tijdje met dezelfde bezetting. Heeft dat er ook mee te maken?

“Dat heeft er inderdaad ook mee te maken. Dit is het eerste album dat in deze bezetting is opgenomen. Tijdens THX JHN kwam deze band bij elkaar, maar dat is toch nog meer een los project geworden. Dit is de eerste plaat waar we echt met z’n vieren aan gewerkt hebben en ook in één ruimte hebben ingespeeld. Dat heeft er ook wel mee te maken dat er nu al een nieuwe plaat is.”

En is dit dan de ultieme Johan-bezetting?

“Ik denk het haast wel ja, want we kunnen het goed met elkaar vinden en we leren nog steeds van elkaar. Het gaat nu gewoon heel erg goed en eigenlijk gaat ook nog steeds beter. Dus ik denk dat dit inderdaad de definitieve Johan is. Na 13 jaar hebben we het eindelijk gevonden.”

De nieuwe plaat is duidelijk wat rauwer dan de vorige. Was dat een bewuste keuze?

“Ja, dat was een bewuste keuze. Dat heeft ook weer te maken met het feit dat we meer energie hebben dan ooit. We hadden eerst een theatertour gedaan dit jaar en we wilden daarna weer eens een ander statement maken. We voelden ons energiek en het moest een rauwe plaat worden en dat is best gelukt.”

Nu was het zo dat de singles van vorige plaat regelmatig gedraaid werden op 3FM en zelfs op Radio 2. Ben je niet bang dat dat met deze hardere plaat minder zal zijn?

“Ik denk inderdaad dat er minder singles op dit album staan en dat wisten we ook van tevoren, maar ik ben er niet echt bang voor. De reacties van de fans zijn goed. Het is onze keuze om het zo te doen en dat is toch het belangrijkste. We maken geen muziek om mensen te pleasen of om de radio te pleasen. Vooralsnog gaat het heel goed, maar ik denk inderdaad dat we niet grijsgedraaid zullen worden op 3FM. Nou ja, het zij zo.”

Een drietal nummers op 4 wordt niet door jou gezongen en dat is wel vrij opmerkelijk, dat de zanger drie nummers lang niet de leadvocalen doet.

Het zijn liedje die door andere bandleden zijn geschreven en wij hebben het standpunt dat als iemand een liedje schrijft en ook de tekst erbij, dat diegene het dan ook moet zingen. Als ik het zou zingen zou ik denk ik afbreuk doen aan het liedje. Ik zou niet het gevoel kunnen overbrengen zoals de degene die het geschreven heeft. Daarnaast was het ook een soort experiment om het zo te doen en het maakt het album ook wel afwisselender en spannender. We zijn er zelf erg tevreden over.

Het nieuwe Johan-album, 4, ligt vanaf 30 april in de winkel. Van de zomer speelt de band op een aantal festivals, waaronder het nieuwe Into The Great Wide Open festival op Vlieland, en daarna staat een groot aantal cluboptredens gepland.