AMSTERDAM - Blueszangeres Koko Taylor, ook wel bekend als de Queen of Blues, is woensdagmiddag in haar woonplaats Chicago overleden.

Dat heeft haar woordvoerder bekend gemaakt. Taylor stierf aan complicaties na een operatie. Ze is 80 jaar geworden.

Haar laatste optreden was op 7 mei in Memphis, bij de Blues Music Awards. Hier ontving de bluesdiva tevens haar 29ste Blues Award, wat haar gelijk recordhouder van het meeste aantal ontvangen Blues Awards maakt.

Als een van de weinige vrouwen wist Taylor zich vanaf begin jaren zestig te manifesteren in de door mannen gedomineerde Amerikaanse bluesscene. Haar eerste grote hit had ze in 1965 met haar cover van het nummer Wang Dang Doodle, dat eerder door de band Howlin' Wolf werd gespeeld.

Grammy Award

In de decennia die volgden, werd Taylor veelvuldig onderscheiden en geprezen om haar bijzondere, rauwe stem. Ze ontving onder andere een Grammy Award, in 1984.

Cora Taylor, zoals de 'Queen' eigenlijk heette, kwam uit Memphis in Tennessee, eveneens de stad van Elvis Presley. In 1952 verhuisde ze naar Chicago, waar ze aangemoedigd door haar man begon te zingen in bluesclubs, terwijl ze overdag als schoonmaakster werkte.

Haar bijnaam 'Koko' verwijst naar haar voorliefde voor chocolade, vermeldt de biografie op haar website.