AMSTERDAM – Amateurvideo’s plaatsen op YouTube en uiteindelijk in de studio belanden met Justin Timberlake, een meisjesdroom zoals Esmée Denters het zelf omschrijft. Ze praat met NU.nl over haar album en legt uit waarom het na haar ontdekking twee jaar lang zo stil was.

“We (Denters en Justin Timberlake red.) hebben bewust gekozen voor die stilte. Ik wilde me helemaal kunnen focussen op mijn album. Het moest écht zoals ik worden en ik wilde zelf creatief bezig zijn. Ik had ook voor kant en klare nummers kunnen kiezen en dan had ik meer van mezelf kunnen laten zien in de media.”

Je hebt je dus volledig gericht op het album, is twee jaar dan niet erg lang?
“Twee jaar is lang, maar alles was ook nieuw voor mij. Ik heb met tientallen producers en songwriters samengewerkt om mijn eigen sound te ontdekken. Justin wilde dat ik graag zelf aan de slag ging en heeft dat altijd gestimuleerd. Maar om echt te leren een nummer te schrijven of een melodie te verzinnen heb je wel wat tijd nodig.”

Je eigen sound, hoe ontwikkel je die dan?
”Je hebt natuurlijk je eigen muzikale voorkeuren, en daarnaast krijg je automatisch ook de stijl van de producer op je album. Door met veel mensen samen te werken heb ik kunnen zeggen ‘dat vind ik goed, dat past bij mij’. Daar gingen we dan mee door en als iets niet als ‘mij’ voelde stopten we met die producers of schrijver.”

Op het album horen we Justin Timberlake meerdere keren terug. Een keer in een duet en meerdere keren op de achtergrond. Ben je niet bang dat hij teveel invloed heeft?
”Ik mag van Justin alles zelf bepalen, hij heeft echt een risico genomen door mij zelf te laten schrijven. En als hij dan vraagt of hij de backing vocals mag doen, wie gaat er dan in godsnaam nee zeggen?!”

“Hij is een soort van grote broer en ik ben trots dat hij zich zo met mij bemoeit. Het is uiteindelijk wel mijn album geworden met mijn nummers. Maar de sound van de producer hoor je altijd, dat zie ik niet als iets negatiefs.”

Maar benoem die sound van het album nou eens?
”Dat is lastig te zeggen. Het valt binnen het kader pop, maar het is ook heel erg R&B, soul en zelfs een beetje dance. Mijn debuutnummer Outta Here heeft dat bijvoorbeeld allemaal. Daarom heb ik dat nummer ook gekozen.”

”Dat er zoveel stijlen op het album staan is omdat ik zelf van veel verschillende soorten muziek hou. Ik luisterde veel naar Stevie Wonder vroeger, maar ook naar Destiny’s Child en Justin zelf.”

Hoe kunnen mensen de soul terughoren op je album?
”Het is denk ik mijn stemgeluid. Ik zong vroeger veel soulachtige nummers, dan ga je toch een beetje die mensen na doen en dat vormt je stem. Dat betekent trouwens niet dat de soulachtige nummers zoals First Thing ook mijn favorieten zijn. De liedjes zijn eigenlijk een soort van kinderen. Daar kan je niet echt tussen kiezen.”

Vrijwel alle nummers gaan over liefde. Is het autobiografisch?
”Nee zeker niet! Ik heb op dit moment geen relatie en ben niet zo ervaren. Ik heb wel een vriendje gehad, maar als het allemaal over hem zou gaan zou hij echt een klootzak zijn! Het is gewoon je inleven in andere situaties, of de ervaringen van mensen om je heen gebruiken. Je schrijft over dingen die je ziet en hoort.”