AMSTERDAM - De Britse band Placebo is terug van weg geweest en komt binnenkort met een nieuwe plaat, Battle For The Sun. NU.nl sprak met bassist/gitarist Stefan Olsdal over het nieuwe album.

"Ons nieuwe album is vooral een reactie op het album daarvoor, Meds. Dat was nogal kleurloos en donker. De titel alleen al geeft aan dat het niet bepaald goed met ons ging. Alle bandleden waren nogal verdoofd, als je begrijpt wat ik bedoel. De titel van het album sloeg vooral op onszelf, we hadden alledrie nogal wat problemen met verschillende verdovende middelen.

Plezier

Meds was bijna het begin van het einde van Placebo. De band was op een punt waar er bijna geen communicatie met elkaar meer was, we hadden er geen plezier meer in. Het was het begin van het einde. Zo hebben we de hele laatste tour gedaan en na afloop daarvan besloten Brian en ik dat het anders moest. Als we door wilden met de band dan kon dat niet met dezelfde line-up.

Na de laatste tour zijn Brian (Molko, zanger-gitarist, red.) en ik bij elkaar gaan zitten en hebben we onze relatie terug gebracht naar waar die in 1994 was. We hervonden als het ware onze vrijheid. Daarmee, en met een paar veranderingen in onze levensstijl, kwam ook de zin in het musiceren weer terug.

Zon

Ons nieuwe album, Battle For The Sun, is daardoor een stuk optimistischer en dansbaarder geworden. Vandaar ook de titel van het album. Er zit een donkere kant aan het leven, maar je kunt er voor kiezen een beter leven te leiden, maar dat kost soms wat moeite. Je levert als het ware een strijd om de zon in je leven.

Dit album is het eerste album met onze nieuwe drummer, Steve Forrest. Hij is 22, en scheelt qua leeftijd dus nogal wat met Brian en mijzelf. Hij ervaart alles voor de eerste keer en dat biedt Brian en mij ook weer een vernieuwd perspectief op het hele bandleven. De eerste keer dat Steve naar Londen kwam om auditie te doen was ook gelijk de eerste keer dat hij in Europa was. Zijn jeugdig enthousiasme werkt aanstekelijk en is een goede opkikker voor Placebo. Er  is nu meer positieve energie.

Japan

Meds was het laatste album dat we nog voor platenmaatschappij EMI moesten maken. We doen nu alles zelf. Het nadeel aan zo'n grote platenmaatschappij is dat als je tekent bij EMI in Engeland, dat je dan ook automatisch in Japan bij EMI zit.

Daardoor heb je weinig invloed op de aandacht die er per land aan je wordt besteed. Ieder land heeft zijn eigen bands die ze graag in de spotlight zetten. Zo heeft Placebo bijvoorbeeld in de afgelopen 10 jaar ongeveer 10.000 cd's verkocht in Japan. We zijn er negen jaar geleden voor het laatst geweest. Mensen daar hebben geen idee wie we zijn.

Dat we nu zelf onze zaken regelen betekent dat we met mensen kunnen werken die net zoveel hart hebben voor de band als wijzelf. Dat geeft een erg goed gevoel. Met de nieuwe bandsamenstelling en ons hervonden enthousiasme kan Placebo er zeker weer tien jaar tegen."

Placebo is op zondag 31 mei de afsluitende act op het hoofdpodium op Pinkpop. Het nieuwe album van Placebo, Battle For The Sun, verschijnt op 5 juni.