AMSTERDAM – Voor de Britse band Elbow begint het festivalseizoen op Pinkpop. Als voorproefje gaf Elbow 26 mei een exclusief semi-akoestisch optreden in Desmet in Amsterdam. Drummer Richard Jupp: “We spelen graag op Nederlandse festivals. Dat is misschien beter dan thuis.”

Het regent awards voor Elbow. Na allerlei andere prestigieuze prijzen, zoals de Mercury Prize, won Elbow vorige week ook nog twee Ivor Novello awards.

“Dat was ongelofelijk, we waren voor twee categorieën genomineerd en we wonnen ze allebei. We volgden de uitreiking via internet en zaten met onze handen in het haar”, aldus Jupp.

Zelfbewust

Al die awards stijgen Elbow geen moment naar het hoofd: “We hebben zoveel awards gewonnen dat we ons tegenwoordig een beetje... Schamen is niet het juiste woord, maar meer zelfbewust zijn we wel. Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk geweldig. De muziekwereld is raar, vandaag ben je er, maar morgen misschien niet meer.”

Elbow gaf de vorige keer al aan bezig te zijn met een kinderalbum. Daar moeten we nog even op wachten, want de band uit Manchester stort zich liever eerst op het volgende album: “We proberen steeds wat tijd te maken. Het album moet volgend jaar september uitkomen. Daarna gaan we verder met het kinderalbum.”

Schotland

Veel heeft Elbow nog niet aan de opvolger van The Seldom Seen Kid gedaan: “Toen we laatst een weekje vrij waren zijn ze naar Schotland gegaan. Een vriend van ons heeft een verbouwde kapel. Het was zo mooi daar. We hebben daar wat nieuw materiaal gemaakt. We zijn ook naar Doves, de band, gegaan. Die hebben een huisje in Cheshire.”

Elbow probeert naar een nieuw geluid toe te werken. Jupp: “We hadden drie jaar om The Seldom Seen Kid te maken, dat was best lang. Ik denk dat we wat avontuurlijker zijn deze keer. Grounds For Divorce was een grote uitdaging voor ons. Ik denk dat we meer die richting uit zullen gaan, Mark heeft al een paar hele fijne gitaren aangeschaft.”

Oudere nummers

Fans hoeven op Pinkpop nog geen voorproefje van het nieuwe werk te verwachten: “We gaan wel proberen om wat oudere nummers en b-sides te spelen. We kijken er in ieder geval enorm naar uit, omdat het ons eerste festival wordt.”

Jupp bekijkt het programma van Pinkpop aandachtig. “Natuurlijk hoop ik dat iedereen Elbow gaat zien. En ik kijk zelf enorm uit naar Chris Cornell, ik was altijd een grote Soundgarden fan. Nee, ik heb zijn laatste album nog niet gehoord."

"Verder zie ik graag The Killers, die kennen we uit Australië en dat zijn leuke jongens. En natuurlijk Snow Patrol, The Ting Tings, Depeche Mode en Bruce Springsteen”, zegt Jupp. Wie hij niet wil zien, wil hij liever niet kwijt: “Dat zou onbeleefd van me zijn.”

Elbow speelt zaterdag op Pinkpop.

Elbow in Desmet