AMSTERDAM – Het in Berlijn gevestigde Bonaparte is een geval apart. Het is geen electro, rock of trash. Volgens zanger/gitarist Tobias Jundt is het ook geen circus en Bonaparte is al helemaal geen freakshow.

Wat het dan wel is hoef je aan Carlos, die met een gigantische inktvis op zijn hoofd door het café rent, niet te vragen, want die is namelijk zijn tong verloren. Jundt: “Sinds we in deze band zitten voelen we ons weer normale mensen.”

Freakshow of niet, Bonaparte live zien is voor het oog een feestje. Zoals Jundt zelf bezingt in Too Much: too much gekke verkleedpartijen, too much beweging en too much naakt.

Choreografie

“Eigenlijk kan er niet echt iets fout gaan tijdens een optreden, een choreografie hebben we niet. Als het muzikaal gezien fout gaat, weten we daar altijd snel op in te springen.”

Wie graag eens een gek dansje zou willen wagen op het podium bij Bonaparte moet door een ingewikkelde selectieprocedure. Ceasar, die de test heeft doorstaan, weet het allemaal precies: “Je moet ons eerst een brief schrijven met wat je wil doen en waarom en dan is er een speciale casting.”

Frans diner

Jundt: “Daarna, en dat is heel belangrijk, moet je een Frans diner voor ons bereiden. Je moet ook op Carlos en Ceasar passen. Carlos is blind, daarom valt hij ons niet aan op het podium."

"En je moet een Zwitsers-Duitse test doen, anders kunnen we niet communiceren. Het is maar net wat je wil doen. In het konijnenpak is de eerste stap. Maar je moet ook uit het pak komen en laten zien wat je in huis hebt, dat is level twee.”

ADHD-kliniek

Het ontstaan van de band is een interessant verhaal. “Er was een ADHD-kliniek, een hele speciale kliniek.” Jundt valt even stil. Volgens Ceasar vindt de band het moeilijk om er over te praten.

Jundt: “Dus op een nacht zijn we ontsnapt uit de kliniek om Bonaparte op te richten. Ze zoeken ons nog steeds, vandaar alle kostuums en pruiken. Tijdens een interview kunnen we doen alsof we normaal zijn, maar zodra je weg bent gaan we los.”

Lol

Bonaparte draait vooral om de lol. “Mensen komen naar ons kijken om lol te hebben en zelf hebben we ook lol. Mensen mogen alles bij ons. Ze mogen zich uitkleden en gek doen. Kom maar gewoon kijken, heb een leuke avond, verlies wat gewicht en ga terug naar huis. En ik denk ook dat de muziek goed is”, aldus Jundt.

Ondertussen wil Carlos de Inktvis ook graag wat zeggen en brabbelt hij wat onverstaanbaars, ongetwijfeld in inktvistaal, in de voicerecorder. Jundt: “Ik zal het even vertalen. Volgens mij zegt hij dat hij je website heel erg leuk vindt. Hij vindt het een grote eer dat hij een quote heeft op NU.nl.”

Jundt denkt niet dat alle gekkigheid op het podium over tien jaar nog plaats vindt. “We worden ouder. We gaan heel veel baby's maken zodat ze de liveshow kunnen doen. We zullen ze leren om vuur te spuwen en te dansen. Wij komen terug, kijk uit, hou je zonen en dochters binnen!”

Bonaparte speelt 21 mei op Dauwpop in Hellendoorn, 21 mei in Vera in Groningen, 23 mei in Rotown in Rotterdam, 24 mei in Effenaar in Eindhoven en 15 september op het ZXZW festival in Tilburg.