MOSKOU - De Toppers staan zaterdag niet in de finale van het Eurovisiesongfestival in Moskou.

Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom wisten met hun nummer Shine donderdagavond in de halve finale niet genoeg stemmen te verdienen voor een plekje in de eindstrijd.

Froger

''We hebben ons best gedaan. We hebben gedaan wat we moesten doen. Ons optreden was goed.''

Zo reageerde René Froger van De Toppers donderdagavond na de uitschakeling in de halve finales van het Eurosongfestival. Hij deed dat in het programma Pauw & Witteman.

Froger zette wel vraagtekens bij de uitslag. ''Het is toch vreemd dat alle Balkanlanden doorgaan naar de finale.''

Te Hollands

Gerard Dielessen, directeur van de NOS, heeft een duidelijk advies voor de TROS die het Eurovisiesongfestival vanaf volgend jaar uitzendt: Kijk meer naar wat het Europese publiek wil. Dielessen noemde De Toppers donderdag na de uitschakeling een "te Hollandse act" om de finale van het evenement mee te halen.

"Vooraf had ik al zorgen om dit liedje. Het was een puur Hollands feestje, waarbij te weinig is gedacht aan wat het Europese publiek leuk vindt."

Budget

Een andere oorzaak van de uitschakeling van Nederland in Moskou, ligt volgens Dielessen het beschikbare budget. "Dat is een rol die de TROS in de toekomst moet vervullen."

Volgens Dielessen is de TROS beter in staat invulling te geven aan de adviezen dan zijn eigen NOS. "Wij blijven vooral gericht op nieuws, de TROS kan veel meer uitpakken met het songfestival."

2004

Het is de vijfde keer op rij dat Nederland niet in de finale van het Europese liedjesfestijn staat. In 2004 werd de halve finale ingevoerd, alleen in dat jaar wist het duo Re-union namens Nederland door te dringen tot de eindstrijd.

Nederland deed dit jaar voor de vijftigste keer mee aan het evenement. Donderdag streden negentien acts om tien beschikbare finaleplaatsen.

Finaleplaatsen

Kroatië, Noorwegen, Denemarken, Azerbeidzjan, Griekenland, Litouwen, Moldavië, Albanië, Oekraïne en Estland kregen wel genoeg punten van de miljoenen tv-kijkers door heel Europa om zaterdag te mogen aantreden in de finale van het 54e Eurovisiesongfestival.

De acts van onder meer Noorwegen, Azerbeidzjan, Griekenland en Oekraïne waren al weken van te voren de grote favorieten. Van Nederland werd in de meeste polls niet veel verwacht.

In de eerste halve finale, dinsdag, wisten Turkije, Zweden, Israël, Portugal, Malta, Finland, Bosnië-Herzegovina, Roemenië, Armenië en IJsland al een finaleplaats veilig te stellen.

Homoparade

Traditioneel hoeven de inzendingen van Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Frankrijk en het gastland (dit jaar Rusland) zich niet eerst in een halve finale te bewijzen. Samen met de in totaal twintig gekozen halve finalisten staan zijn zaterdag in de eindstrijd.

De Toppers gaan na hun uitschakeling niet direct naar huis. Ze blijven tot en met zondag in Moskou. Gordon was van plan zaterdag mee te lopen met een omstreden homoparade, maar zag daar op advies van de organisatie -die zijn veiligheid niet kan garanderen- van af.

Yolanthe

De finale wordt zaterdag in alle 42 deelnemende landen live uitgezonden. Op Nederland 1 verzorgt songfestivalkenner Cornald Maas het commentaar.

Yolanthe Cabau van Kasbergen geeft namens de Nederlandse stemmers de punten door aan Moskou.

Voor het eerst worden de punten in de finale dit jaar voor de helft door de stemmers bepaald en voor de andere helft door een vakjury, de organisatie hoopt daarmee het niveau wat omhoog te brengen.

Eurovisie Songfestival