AMSTERDAM – Het Belgische Madensuyu is een band van wie het geluid nauwelijks te omschrijven valt. Met Pieter Jan Vervondel op drums en Stijn De Gezelle op gitaar weten ze vooral een hoop geluid te produceren.

Madensuyu speelt al vanaf 14-jarige leeftijd samen. Vervondel: “We zaten in de auto onderweg naar school en raakten aan de praat over muziek."

"Toen hebben we besloten om samen te gaan reperteren. Gaandeweg hebben we onszelf leren drummen en gitaar spelen. Dat heeft ook de stijl van Madensuyu bepaalt, met zijn tweetjes elkaar aanvullen.”

Emotie

De nummers van Madensuyu draaien om emotie. De Gezelle: “De klemtoon ligt echt op emotie, dat bepaalt hoe de nummers gemaakt worden.”

Je zou het niet zeggen, maar De Gezelle luistert zelf vooral klassieke muziek. “Daar hoor je ook invloeden van in onze muziek. Ik ben niet echt meer mee met de huidige muziekscene”, aldus De Gezelle. Vervondel: “We luisteren samen wel veel naar Velvet Underground, Sonic Youth, Pixies en Leonard Cohen.”

Bronwater

Madensuyu betekent natuurlijk bruisend bronwater. “Dat de bubbeltjes er van nature al inzitten”, zegt Vervondel. “Toen we de naam zagen keken we elkaar aan en wisten we dat dat hem zou worden. Moeilijk uit te spreken, maar klinkt heel mooi.”

Voor de nieuwe plaat D is Done, de D staat voor damage, werkten de twee samen met Pierre Vervloesem en Peter Vermeesch, namen die eerder al met bands als dEUS werkten. “Het was vooral fantastisch om met Vermeesch te werken."

"Hij stelde ons op ons gemak en zei vaak dat het wel goed kwam”, aldus Vervondel. De Gezelle: “Het ging echt over onze plaat en wat wij ermee wilden vertellen. Niemand bemoeide zich met wat wij wilden doen.”

Positieve reacties

Na alle positieve reacties op D is Done, hoopt de band op een doorbraak in Nederland. “We blijven daar zeer nuchter in. We zijn een beetje verliefd geworden op Nederland. De reacties zijn super en het publiek is ook echt leuk om voor te spelen”, zegt De Gezelle. Vervondel: “Ze zijn heel openminded en gaan zonder vooroordelen naar een groep kijken.”

De Gezelle en Vervondel hebben nu twee albums gemaakt en hopen dat het succes nog lang gaat duren. “We zijn al zo lang bezig, sinds ons veertiende. Ik hoop dat dat nog lang gaat duren, dat is voor mij het belangrijkste. Je wordt daar een mooier mens van eigenlijk."

"Als je je ei kwijt kunt op zo'n manier dan is dat echt super. We hebben onze waardigheid ook nog en weten wat we doen. Het is leuk dat mensen daar nu in meegaan. Als dat stopt hebben we altijd ons eigen ding nog”, aldus Vervondel.

Vrijheid

De Gezelle vindt het belangrijk dat de band de vrijheid kan houden in wat ze willen maken: “Dat is voor ons van goudwaarde. We willen onszelf niet voorbijlopen door relatief succes en we zijn er zeer waakzaam op dat dat ons niet overkomt."

"Ik zie mezelf ook niet met een andere drummer werken dan Pieter-Jan. Ik denk niet dat er iemand is die zo goed kan communiceren met mij als hij.”

Madensuyu speelt zaterdag 9 mei op het Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen festival in 013 in Tilburg.