AMSTERDAM – Het derde solo-album van voormalig K’s Choice-frontvrouw Sarah Bettens is uit. Never Say Goodbye is een combinatie van nieuwe nummers, covers en akoestische versies van eerder werk.

Na de bijbehorende theatertour ligt de focus van de rockzangeres nu op nieuwe nummers voor een oude liefde: K’s Choice. Samen met broer Gert werkt ze na zes jaar aan een comeback van de in de jaren ‘90 succesvolle rockband.

Optredens en een gloednieuw album liggen in het verschiet. “We wilden geen domme reünietoer”, aldus Bettens in een interview met NU.nl.

Never Say Goodbye bestaat voor de helft uit akoestische versies van nummers van je twee eerdere soloplaten. Waarom geen geheel nieuw album?

“Er was veel vraag naar live-nummers uit m’n theatertour van 2006.” Verder staan er drie nieuwe nummers en twee covers op de cd.”

Afgelopen najaar heb je opnieuw een theatertour gedaan. Hoe is dat voor een rockartieste die gewoonlijk op concerten en festivals een meer uitgelaten publiek voor zich heeft?

“Heel anders natuurlijk, en enger. Vooral aan de stilte tussen de nummers moest ik erg wennen. Maar ik hoop iedere twee jaar een theatertour te doen. Het is heel mooi om voor zo’n luisterend publiek te spelen. De mensen zitten echt geconcentreerd naar ieder nummer te luisteren, dat geeft een heel intieme sfeer.”

Je werkt nu aan nieuwe nummers voor K’s Choice. Dat klinkt als meer dan een kortstondige reünie?

“Absoluut. Geen domme reünietour met alles precies zo als vroeger en alleen wat oudere hoofden. We zeiden: Als we terugkomen, dan gaan we ook all the way. Dus er komt een gloednieuw album, concerten en hopelijk wat grote festivals in 2010.”

Je speelt tijdens je solo-optredens altijd wel nog jullie grootste hit Not An Addict. Krijgt het publiek volgend jaar meer oude nummers van K’s Choice te horen?

“Dat zit er wel in. Ik vind bands die hun grootste hit niet meer willen spelen eigenlijk altijd een beetje arrogant. Mij wordt vaak gevraagd of ‘Not An Addict’ me niet verveelt. Maar het antwoord is ‘nee’ . We hebben heel trouwe fans en die horen het gewoon graag.”

En wat kunnen we verwachten van de nieuwe nummers? Beleeft de karakteristieke K’s Choice-sound ook haar comeback?

"De nummers zijn nog lang niet af, dus veel kan ik er nog niet over vertellen. Maar de mensen gaan ons zeker herkennen aan de dynamiek tussen hard en zacht, de harmonie tussen mijn stem en die van Gert en de liefde voor mooie melodie."

Is het niet ook een beetje lastig om na een paar jaar als soloartieste weer terug te stappen in de band?

"De vrijheid en verantwoordelijkheid die je hebt als je het alleen doet beviel me wel, nu moet ik er inderdaad naar terug om soms compromissen te sluiten. Dat is even wennen, maar ik heb er geen angst voor, we zijn close en volwassen genoeg.

Ik kijk er vooral heel erg naar uit. Sterker nog, ik kan bijna niet wachten om weer samen te gaan spelen. Het goede gevoel dat op het einde een beetje ontbrak is bij ons allemaal weer helemaal terug.”

Voor Never Say Goodbye bracht je al de albums Scream en Shine solo uit. In die volgorde lijkt het op zonneschijn na regen?

“Ja, Scream was een heel bevrijdende plaat. Ik zat toen in een turbulente periode met een scheiding, een coming-out en het ontmoeten van mijn vriendin. De meeste nummers van die cd zijn heel persoonlijk, ze tonen bijna chronologisch hoe ik me toen voelde.

Ten tijde van Shine was er meer rust in mijn leven en nam ik de ruimte om ook over dingen buiten mijzelf te schrijven, er staan bijvoorbeeld twee politiek getinte nummers op. En Never Say Goodbye is een speelse plaat geworden waarop ik in nummers als I Can Do Better Than You –dat overigens helemaal niet persoonlijk is!- probeer nieuwe dingen te doen met mijn stem.”

Je staat bekend om je volle, hese stemgeluid dat al door velen is geroemd. Hoe is het om te weten dat veel mensen graag naar je luisteren?

“Zonder arrogant te willen klinken, ben ik echt heel dankbaar voor dit talent. Ik hèb mijn stem gewoon. Voor schrijven en spelen moet ik soms moeite doen, voor het zingen niet. Als je merkt dat je stem invloed heeft op mensen, is dat heel bijzonder.”

Wat doe je om dat talent te blijven ontwikkelen?

“De beste voorbereiding op een opname of concert is tot laat in een rokerige kroeg zitten en veel praten, dan is mijn stem op zijn best. Ik denk dat ik voor het inzingen van de K’s Choice-plaat maar zorg dat ik een paar nachten goed doorhaal.”