HILVERSUM - De Amerikaanse zangeres Dianne Reeves is de winnaar van de Edison Jazz Oeuvreprijs 2009.

De zangeres uit het Amerikaanse Detroit maakt al ruim dertig jaar albums. Ze groeide op met de muziek van Ella Fitzgerald en Billie Holiday, maar haar voornaamste inspiratiebron is nog altijd Sarah Vaughan.

De nicht van toetsenist George Duke heeft vier Grammy's op haar naam staan. Daarmee behoort ze volgens de Edison-jury tot de absolute top van de vocale jazz.

Edison Jazz/World

Op 18 november heeft de uitreiking plaats tijdens de Edison Jazz/World in Eindhoven. Dianne Reeves treedt op samen met het Metropole Orkest, evenals de winnaars van de overige categorieën van de Edison-prijzen. De kaartverkoop van het evenement begint op 10 mei.

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor geluidsdragers van bijzondere kwaliteit uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards.

De Edison-award bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d'Hont. De Edison-uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres: de Edison Pop, de Edison Klassiek en de Edison Jazz/World.