AMSTERDAM - Cat Stevens beschuldigt Coldplay ervan werk van zijn plaat 'Foreigner suite' te hebben gebruikt voor de megahit 'Viva la vida'. Dat meldt de Britse krant The Sun maandag.

Het is de derde beschuldiging van plagiaat over 'Viva la vida' aan het adres van Coldplay. Momenteel loopt nog een rechtszaak tegen Chris Martin en zijn band, aangespannen door de Amerikaanse gitarist Joe Satriani, die hetzelfde als Stevens beweert.

Stevens zegt dat Satriani weliswaar stelt dat Coldplay de melodie van zijn nummer 'If I could fly' heeft gebruikt voor 'Viva la vida', maar dat de melodie in werkelijkheid van hem afkomstig is.

"Als je naar de melodie luistert, is het die van 'Foreigner suite'", zegt Stevens, die tegenwoordig door het leven gaat als Yusuf Islam. Het achttien minuten durende liedje 'Foreigner suite' kwam in 1970 uit.

Schadevergoeding

Satriani was al eerder naar de rechtbank in Los Angeles gestapt omdat de band werk van hem zou hebben gebruikt voor het nummer. Hij eist een schadevergoeding en een deel van de opbrengst.

In een reactie hebben de advocaten van de band begin april laten weten dat Coldplay ontkent delen van Satriani's muziek te hebben gebruikt.

Titeltrack

De zanger van het obscure Amerikaanse bandje Creaky Boards beschuldigde Coldplay in juni ook al van plagiaat. Andrew Hoepfner beweerde dat Coldplay-frontman Chris Martin voor de titeltrack van het nieuwe album 'Viva la vida or death and all his friends' zijn nummer 'The songs I didn't write' heeft gekopieerd.

De bandleden van Coldplay ontkenden destijds ook deze beschuldigingen.