AMSTERDAM – Finn Andrews was waarschijnlijk altijd het kleinste, meest teruggetrokken jongetje van de klas. De voorman van The Veils is een einzelgänger. The Veils is dan ook geen band, maar draait om Andrews.

Andrews is een peinzer. Elk antwoord wordt zorgvuldig overdacht en het lijkt Andrews veel moeite te kosten. “Mijn brein werkt even niet optimaal”, zegt een haast verlegen zanger.

Hoe zijn muziek klinkt vindt hij dan ook moeilijk te omschrijven. “Iemand zei ooit eens dat we klinken als een zwaan die geaaid wordt door een kettingzaag. Daar wil ik het graag bij houden.”

Blauwe ogen

De charismatische frontman lijkt nerveus en niet helemaal op zijn gemak. Twee wijd open blauwe ogen staren langs je heen van onder een grote hoed, alsof Andrews zichzelf daaronder wil verschuilen. Een teruggetrokken jongen, die alleen maar met zijn muziek bezig wil zijn.

Een groot label als Warner, waar The Veils eerst hun muziek op uitbracht, wil hij dan ook niet meer: “Misschien als je heel rijk wil worden en miljoenen albums wil verkopen. Maar dat is het mij allemaal niet waard. Ik wil gewoon met rust gelaten worden en mijn muziek maken.”

Sun Gangs

De band rondom Finn Andrews, zoon van XTC-oprichter Barry Andrews, heeft zojuist zijn derde studioalbum uitgebracht, getiteld Sun Gangs. Andrews is erg blij met het resultaat: “We hebben de plaat in drie weken opgenomen, maar het kostte me drie jaar om hem te schrijven. Dat is lang, dus ja, ik ben tevreden.”

Volgens Andrews markeert het begin van de plaat het einde en andersom. “Sit Down By the Fire gaat over wanneer alles in duizend stukjes valt en je geen andere keuze meer hebt dan gaan zitten en het allemaal over je heen te laten komen. Het is het einde van iets. Begin Again, het laatste nummer van de plaat, is het begin van het einde dat het einde van het begin is.”

Nux Vomica

Sun Gangs is gecentreerd rondom de titeltrack. Andrews: “Het is het eerste nummer dat we schreven na het vorige album Nux Vomica, één van de redenen dat ik de plaat er naar vernoemd heb.”

Andrews lijkt moeite te hebben met het omschrijven van zijn liedjes: “Ik weet eigenlijk niet waar Three Sisters over gaat. Dat is een raar nummer.” In het geval van The Letter is het makkelijker: “Dat gaat allemaal over wanneer je op één of andere manier met iemand breekt er altijd een brief geschreven moet worden. Je eindigt het altijd met een laatste brief.”

Scarecrow

Scarecrow gaat echt over Andrews zelf. “Het gaat over het gevoel dat je hebt als je door een grote stad heen dwaalt en alles vanaf een afstand op de hoek van de straat bekijkt. Ik hou van afstand. Ik bekijk graag dingen.”

Andrews schrijft alle nummers van The Veils alleen. “Soms word ik midden in de nacht wakker en krijg ik een ingeving. Ik schrijf alle nummers. Het heeft altijd alleen om mij gedraaid. Dat is gewoon logisch. Als ze klaar zijn laat ik ze aan de band horen en dan spelen we ze. Als de nummers dan goed zijn gaan we er mee verder, anders gooi ik ze weg.”

Nieuw Zeeland

Andrews werd geboren in Groot Brittannië maar groeide op in Nieuw Zeeland. “Op een dag wil ik wel terug. Maar het is moeilijk om daar weg te gaan als je er eenmaal bent. Het is zo ver weg van de rest van de wereld.

Soms is dat net wat ik nodig heb. Het is de beste plaats om jezelf op te sluiten.” Of dat nu is of over tien jaar, weet Andrews niet. “Misschien is mijn vliegtuig tegen die tijd wel neergestort.”

The Veils speelt 6 mei in Vera in Groningen, 7 mei in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam en 8 mei in Mezz in Breda.