AMSTERDAM – “De afgelopen twee jaar zijn waanzinnig en eigenlijk ook krankzinnig geweest”, vertelt Gary Go aan NU.nl. De Britse zanger werkte een half jaar in Amerika aan nummers voor zijn debuutalbum 'Open Arms' om ze vervolgens in anderhalf jaar in Groot-Brittannië te perfectioneren.

In Nederland moet Go zich nog bewijzen, maar door de Britse pers wordt hij al de ‘one-man-Coldplay’ genoemd en hij zal in de zomer voor ruim een miljoen mensen optreden als voorprogramma van Take That.

“De jongens van Take That kwamen mij een aantal keer persoonlijk opzoeken tijdens optredens en waren zo enthousiast dat ze me op de man af gevraagd hebben om hun voorprogramma te verzorgen.”

Deze lovende reacties zijn te danken aan zijn optredens in pubs en zalen in Groot-Brittannië. Met zijn debuutalbum, dat vanaf vandaag te bestellen is, wil de zanger zich ook in Nederland gaan bewijzen.

Toevalligheden

Go was eigenlijk nog niet concreet bezig met een cd, maar door toevalligheden kwam de start van zijn album twee jaar geleden toch ineens van de grond.

”Ik had eigenlijk niets; geen reputatie, geen studio, alleen mijn muziek. Geen goed uitgangspunt voor een cd, maar ik had het geluk dat een producer uit New Jersey een keer toevallig binnenliep bij een klein optreden. Hij was meteen weg van m’n muziek en bood me gratis tijd aan in zijn studio in Amerika”, vertelt Go.

Debuutsingle

Zonder na te denken verhuisde Go, die in het echt Gary Baker heet, voor een half jaar naar Amerika om gebruik te maken van de studio. Daar schreef hij onder andere zijn debuutsingle ‘Wonderful’.

”Ik was daar helemaal alleen, zonder vrienden, bekenden of überhaupt iets naast een kleine studio en een oude producer. Maar juist dat gevoel en de ervaringen daar hebben mijn album en debuutsingle Wonderful gevormd.”

Na een half jaar ging hij terug naar Engeland waar hij zijn eigen studio opzette en het album verder afmaakte.

De debuutsingle is volgens Go een nummer dat zijn hele cd goed weergeeft. “Het vertelt dat je niet op moet geven, maar naar het positieve moet kijken. De hele cd ademt positiviteit en vreedzaamheid. Volgens mij draait het leven om innerlijke rust en vrede hebben met jezelf.”

Album

Het album is dan ook representatief voor de persoon die Go is. “Ik heb het idee dat ik al met dit album bezig ben vanaf mijn geboorte.”

De zanger begon op zijn vijfde al met het schrijven en verzinnen van teksten voor nummers. Hij durfde ze alleen nooit aan iemand te laten horen of lezen.

Creativiteit

”Dat kwam pas veel later, mijn neef zat in een band en ik had alleen bij hem het gevoel dat hij me niet zou uitlachen. Het is toch een stuk van jezelf, iets creatiefs. Niet iedereen begrijpt dat. Delen of vervormingen van die creaties heb ik nu gebruikt.”

Na twee jaar schijven en opnemen is Go dus klaar om zijn creativiteit aan het grote publiek te laten horen. Maar honderd procent tevreden zal hij nooit zijn.

Persoonlijk

“Ik kan voor altijd aan dit album blijven werken. Elke keer verzin ik wel iets nieuws, of zie ik een mogelijke verbetering”, aldus Go. “Maar op dit moment ben ik blij met de nummers die op de plaat staan. Ik herken mezelf erin.”

Ook iedereen die Go niet persoonlijk kent kan aan de hand van het album begrijpen wat hij in New Jersey doormaakte. Zo is er het nummer ‘So So’ waarin hij duidelijk zijn heimwee naar voren brengt.

‘Would you take me back to the Londontown? And I will pay you solid gold’, zingt hij in dat nummer. De persoonlijkheid van het album was voor de zanger dan ook belangrijk en dat gevoel is goed overgekomen.