AMSTERDAM - Na de nationale dodenherdenking op 4 mei barst op 5 mei traditiegetrouw de viering van de bevrijding los. Een overzicht van de bevrijdingsfestivals en de optredens.

Om twaalf uur verricht premier Balkenende in Zwolle de officiële opening van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Hij geeft met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur het startsein voor de dertien officiële Bevrijdingsfestivals in Amsterdam en de provinciehoofdsteden. Een groot aantal nationale topacts treedt dinsdag tijdens de verschillende evenementen op.

Haarlem

Het oudste van de Nederlandse Bevrijdingsfestivals is Bevrijdingspop in Haarlem. Sinds 1980 verzamelen zich in de Haarlemmer Hout duizenden mensen voor dit evenement met muziek, theater en een kinderfestival.

Dinsdag betreden onder anderen Lucky Fonz III, Roosbeef, Guus Meeuwis, De Staat, Gabriella Cilmi en Wouter Hamel de podia in het Haarlemse park. Jaarlijks komen ongeveer 150.000 liefhebbers op het evenement af.

Amsterdam

Even verderop in Amsterdam zijn op het Museumplein optredens te zien van onder anderen Claw Boys Claw, Edsilia Rombley, Wicked Jazz Sounds Band, zZz en De Jeugd van Tegenwoordig.

Kane, Nikki, Osdorp Posse, Dio & The Partysquad, Mala Vita, Wolter Kroes, Dre & Roxanne Hazes en Ali B. zijn dinsdag op het Bevrijdingsfestival in Almere te zien.

Benny Rodrigues, DJ Hardwell, King Jack, Stereo en The Girls doen het feest in Assen aan.

Op het festival in Den Bosch betreden onder anderen Bertolf en Nobody Beats the Drum het podium. Den Haag kan rekenen op de komst van VanVelzen, Kus, Van Dik Hout, Kempi en Sjaak Bral.

Groningen

Milow, The Ting Tings, The Wombats en The Opposites zijn op het Bevrijdingsfestival in Groningen te zien.

In Leeuwarden treden onder anderen Habib Koité & Bamada, Beef, Giovanca en Three-Ality op. Miss Montreal, Heideroosjes, Vive la Fête, GEM, Kyteman's Hiphop Orkest en Jiggy Djé geven acte de presence in Utrecht. Feestvierders in Roermond kunnen genieten van onder anderen Boris, DeWolff en Elle Bandita.

In Vlissingen zijn Ziggi, BZB, Room Eleven en Winne te zien en Ilse DeLange, Lucien Foort, Johan en Sabrina Starke doen Zwolle aan.

Zwolle

In Rotterdam treden Kraak & Smaak, De Staat en Triggerfinger op tijdens het Bevrijdingsfestival en in Wageningen zijn onder anderen Zuco 103, C-Mon & Kypski, Rigby, Def Rhymz, Kubus & Bang Bang en Willeke Alberti te zien.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemt elk jaar enkele muzikale Ambassadeurs van de Vrijheid. De muzikanten reizen per helikopter de Bevrijdingsfestivals langs waar ze optreden en het belang van vrijheid uitdragen.

Dit jaar zijn het Voicst, Ellen ten Damme, Isis en Typhoon de zogenoemde 'helikopteracts'. Zij nemen ieder een aantal festivals voor hun rekening.