Marike Jager denkt nog niet aan derde album

AMSTERDAM - Het lijkt erop dat Marike Jager haar naam definitief aan het vestigen is in het Nederlandse muzieklandschap. Niet zo gek, want deze dame heeft de nodige successen behaald.

Zo won ze in 2003 de Grote Prijs van Nederland en werd haar werk in 2007 beloont met een Essent Award.

Ook scoorde ze twee Edisonnominaties en deed ze succesvolle tv-optredens bij onder andere Pauw en Witteman en De Wereld Draait Door.

Dit in beschouwing genomen zou het wel eens hard met haar kunnen gaan, zeker nu ook het festivalseizoen weer voor de deur staat. Hoogste tijd dus deze charmante singer-songwriter met haar soms melancholische, soms speelse liedjes te vragen naar haar ontwikkeling en plannen voor de toekomst.

Haar debuutalbum The Beauty Around en de in 2008 verschenen opvolger zijn beiden uitgebracht op haar eigen label, Morning Coffee Records.

Vrijheid

“Ik vond het wel een stoere gedachte”, aldus Marike, “een eigen label is ook wel van deze tijd. Het is natuurlijk lastiger, je moet veel leren. Maar je hebt wel meer vrijheid. Grote maatschappijen willen scoren met een hit. Ik ben meer lange termijn act. Ik ben niet bekend van radio hits, mensen kennen me van een hele plaat. Hierdoor is het wel lastiger mensen te bereiken dan wanneer je een hit hebt."

Het tweede album van Marike is vorig jaar verschenen onder de titel Celia Trigger. Op de hoes staat een vrouw afgebeeld met een pistool. Het is een foto met een verhaal; de vrouw was stervende en wilde terug naar haar geboorteplaats. De fotograaf bood haar een lift aan. Maar omdat ze hem niet vertrouwde, heeft ze de hele reis met een pistool op schoot gezeten. “Ik heb de vrouw Celia Trigger genoemd”, zegt Marike.

Angst

“Ze symboliseert een gevecht tussen angst en verlangen. Het pistool staat voor de angst om in de wereld te stappen, terwijl er tegelijkertijd het verlangen is dat wel te doen. Dat thema, de strijd tussen angst en verlangen, zie je in veel dingen terug. Bijvoorbeeld in de liefde, wanneer mensen elkaar heel lief vinden maar toch op afstand houden. Dit dubbele gevoel tussen angst en verlangen vind niet alleen plaats tussen mensen, maar zit ook binnenin je.”

Dit kwam bijvoorbeeld ook bij het opnemen van haar tweede album. Aan de ene kant was er het verlangen om een nieuwe plaat te maken, aan de andere kant de angst om eraan te beginnen.

Uitdagingen

“Het is toch de ‘moeilijke’ tweede plaat, je bent bang om een misstap te maken. Er zijn ook duidelijke verschillen tussen mijn debuut en Celia Trigger. Hier staan nummers op die ik op mijn eerste plaat niet had kunnen maken. Ik had wel ideeën in m’n hoofd, maar ik kon het nog niet. Daar ben ik naartoe gegroeid. Ik heb mezelf uitdagingen opgelegd: zo ben ik beter gaan zingen en elektrische gitaar gaan spelen. Ik weet op mijn tweede album beter wat ik wil en dat hoor je. Uiteindelijk ben ik ook heel trots op het resultaat.”

Een derde album laat nog even op zich wachten. “Op dit moment ben ik superdruk. De tour is net afgerond en we gaan een clip opnemen. Wel doe ik de komende tijd een aantal optredens in België, waar ik de Vlaamse band Yevgueni support. En vanaf mei breekt het festivalseizoen weer aan, dus hoop ik een boel festivals aan te doen.”

Lowlands

Misschien een herhaling van haar concert op Lowlands in 2007, toen 6000 man haar naam scandeerden? “Ik hoop zeker weer op Lowlands te mogen staan.” Zo te horen hebben we hier dus te maken met een artieste met een lange adem die nog lang niet door haar plannen heen is.

Marike Jager speelt op 5 mei op het bevrijdingsfestival in Zwolle.

Tip de redactie