HILVERSUM - Het ministerie van Economische Zaken is al gestart met de voorbereidingen om de FM-frequenties van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM vanaf woensdag opnieuw te verdelen.

Eventuele gegadigden voor de FM-plekken van de rockzender zijn Radio 10 Gold van Talpa Radio, Kink FM en Erik de Zwart. Interesse voor de jazzfrequenties is er niet.

De Arrow-zenders dreigen hun FM-frequenties in de nacht van dinsdag op woensdag te verliezen, omdat Arrow een betalingsachterstand heeft van bijna 9 miljoen euro bij de Nederlandse overheid voor het gebruik van de frequenties.

Arrow is vanaf woensdag op kabel en internet aangewezen.

Vergunning

Het Agentschap Telecom trekt woensdag de vergunning in, maar daarmee blijft de schuld van Arrow wel bestaan. Het geld probeert het agentschap dus nog wel te krijgen.

De toezichthouder controleert in de vroege uren van woensdag of de Arrow-zenders nog gebruik maken van de FM-frequenties. ''Mocht dat het geval zijn, dan treden we daar tegen op'', aldus het agentschap. Arrow wordt dan beschouwd als een zendpiraat.

Verdeeld

De frequentieruimte die vrijkomt wordt verdeeld voor de resterende periode tot 1 september 2011. Er zijn genoeg gegadigden. Radio 10 Gold is zeker geïnteresseerd in de frequenties van Arrow Classic Rock, zegt directeur Jan Willem Brüggenwirth van Talpa Radio, waar de gouwe ouwe zender onder valt.

Brüggenwirth wil zo snel mogelijk beginnen met uitzenden, omdat de vergunning maar 2,5 jaar geldig is en er dus niet veel tijd rest de investering terug te verdienen.

Kink FM

Ook Kink FM is in de race. ''We zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe distributiekanalen'', zegt directeur Guido van Nispen van de Veronica Holding waar Kink FM deel van uitmaakt.

Erik de Zwart, voormalig directeur van Talpa Radio, heeft al bij het ministerie aangeklopt om de mogelijkheden te bestuderen. ''Ik heb zeker de ambities'', zegt De Zwart, die niet over zijn plannen wil uitweiden. ''Ik heb geleerd verbaal niet te vroeg te ejaculeren.''

Jazzfrequenties

Voor de jazzfrequenties is geen belangstelling. Classic FM komt er wettelijk niet voor in aanmerking, omdat dit station voor klassieke muziek een zusje is van Sky Radio en Radio Veronica die al op de FM uitzenden.

Volgens Erik de Zwart is er met jazz geen droog brood te verdienen op de radio. Talpa Radio heeft om dezelfde reden geen interesse in de jazzfrequenties, zegt Brüggenwirth.