DEN HAAG - Moke, Beef en de beste reggaezangeres van Nederland Lady K-Wida treden op tijdens de twintigste editie van de Haagse KoninginneNach. De organisatie maakte vrijdag de eerste namen bekend die tijdens het festival optreden.

Volgens de organisatie is het de uitgelezen kans om Beef live mee te maken, want de band trekt in september één jaar lang de stekker eruit. De Ier Simon McBride brengt op 29 april stevige bluesrock ten gehore.

De organisatie heeft voor de twintigste verjaardag een nieuw concept in het leven geroepen: de Nach Mobiel. Met de introductie van een 'mobile festival guide' staat het mobieltje centraal.

Met de guide kan een digitaal ticket op het scherm van de mobiele telefoon worden gedownload dat als passepartout toegang geeft tot alle binnenoptredens.

Nieuwe opzet

''Dat idee is ontstaan vanuit de beoogde nieuwe opzet van de Nach, waarbij artiesten van naam en faam een plek krijgen op binnenpodia'', stelt directeur Roland Verbiest.

Grote namen zijn namelijk sinds het optreden van Anouk in 1998 verdwenen. Toen kwamen zoveel mensen naar de Haagse rockchick op het Buitenhof kijken, dat het optreden moest worden gestaakt.

''Anouk moet weer kunnen optreden op de Nach, vinden wij. Daarom programmeren wij gerenommeerde artiesten in een aantal zalen en zaaltjes naast bands op vier buitenpodia.

De voorwaarde die wij onszelf stelden was dat die binnenlocaties eenvoudig te bezoeken moeten zijn. En nu heb je niet meer nodig dan je mobiel.''