HILVERSUM - Jan Smit, Gerard van Maasakkers, Krezip en Within Temptation hebben donderdag tijdens het Buma Harpen Gala een Gouden Harp gekregen.

Room Eleven, Ziggi en Typhoon werden onderscheiden met een Zilveren Harp.

De feestelijke uitreiking van de prestigieuze muziekprijzen was dit jaar voor het eerst live op tv te zien bij de TROS op Nederland 3.

''Ik ben enorm trots dat ik op mijn 23e al een oeuvreprijs mag ontvangen'', aldus Jan Smit, die als eerste het felbegeerde speldje in ontvangst mocht nemen uit handen van oud-winnaar Marco Borsato.

André Rieu

De Exportprijs, overhandigd door Ivo Niehe, ging voor de vierde keer naar André Rieu. Hij was van alle Nederlandse artiesten in 2008 het meest succesvol in het buitenland.

Volgens Buma Cultuur verkocht de violist vorig jaar ruim 715.000 concertkaarten in het buitenland. De tweede Exportprijs ging naar producer Giorgio Tuinfort (Gwen Stefani, Akon en Lange Frans en Baas B).

Speldjes

De feestelijke uitreiking werd gepresenteerd door Yolanthe Cabau van Kasbergen.

Oud-Harpenwinnaars onder wie Marco Borsato, Guus Meeuwis, Ilse DeLange en Alain Clark en vertrekkend directeur van Buma Cultuur Jerney Kaagman reikten de speldjes uit.

Buma Cultuur

De Harpen werden donderdag voor de 46e keer uitgereikt. De prijzen zijn in het leven geroepen door Buma Cultuur, de instelling die muziek uit Nederland ondersteunt en promoot. Het programma rond de uitreiking was dit jaar volledig vernieuwd.

Niet alleen de winnaars traden op, maar ook verscheidene oud-winnaars betraden het podium onder begeleiding het Metropole Orkest.

De Gouden Harp is een oeuvreprijs bestemd voor muzikanten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek. De Zilveren Harp is een aanmoedigingsprijs voor artiesten waar de jury een grote toekomst voor verwacht.

Gouden en Zilveren Harpen