AMSTERDAM - Jarenlang was Jan Smit zowel in Nederland als in Duitsland razend populair. Maar onze oosterburen lopen niet meer warm voor de zanger uit Volendam sinds hij is veranderd van muziekstijl.

"In Duitsland willen ze of echte schlagers of popmuziek. En ik zit er tussenin, en dat slaat niet aan", vertelde Smit vrijdag in de radioshow van Edwin Evers op Radio 538. "We hebben het wel geprobeerd, maar kennelijk willen ze het niet."

De 23-jarige Smit, die niet uitsluit ooit nog een Duitse cd te maken, is ook gestopt met zijn presentatiewerkzaamheden in Duitsland.

"Het presenteren was geen uitdaging meer voor me", zegt hij. "Het was heel goed voor mijn ontwikkeling om in een andere taal te presenteren en te ondervragen", legde hij uit in de ochtendshow. "Ik heb er een hoop van geleerd."

Albums

Sinds de start van zijn carrière in 1997, bracht de Volendammer tien Duitse albums uit. Vier jaar geleden presenteerde hij een muziekprogramma voor de Duitse tv-zender MDR en in 2006 was zijn soap Gewoon Jan Smit te zien op de Duitse televisie.

Volgens Jan is zijn Duitse loopbaan belangrijk geweest voor zijn huidige succes. "In Duitsland ligt de basis van mijn carrière", vertelde Smit. "En de Duitse mensen zijn heel beleefd, daar kunnen wij Nederlanders nog veel van leren."

Platina

In Nederland verloopt de carrière van Smit zeer voorspoedig. Zijn laatste album 'Stilte in de storm' is meervoudig platina en hij scoorde met zijn laatste singles vijf nummer 1-hits op rij.

Donderdag werd bekend dat hij genomineerd is voor een Edison Award in de categorie beste mannelijke artiest. Op 22 maart weet Jan of hij de prijs in ontvangst mag nemen.