AMSTERDAM – Het duurt even voordat The Whip uit Manchester, bekend van zomerhit 'Trash', klaar is voor het interview. Het viertal komt opgetogen tijdens festival Rauw in de Amsterdamse Melkweg van het podium af. Niet heel verwonderlijk dus dat de eerste prioriteit van de vier op dat moment bier is.

Ondertussen is de koelkast van The Whip's kleedkamer door onbevoegden leeggeplunderd. “Waarom komt iedereen onze kleedkamer binnenvallen om ons bier te pikken?”, aldus de verontwaardigde drumster Lil Fee. “En waar is onze wodka?”

Gelukkig wordt de wodkavoorraad weer snel aangevuld. En netjes als de vier zijn, wordt de tweede fles afgeslagen: “Gebruik dat maar als kop: The Whip, een eerlijke band.”

Zweetmuziek

Wanneer de band dan eindelijk zit, is het tijd om het optreden te bespreken. Lil: “Gisteren waren we in Denemarken en moest ik op iemand anders' drumstel spelen. Vanavond had ik die van mijzelf weer en dat ging een stuk beter.”

Dat moet ook wel, want volgens Lil maakt de band elektronische zweetmuziek. Nathan Sudders, bassist, beschrijft het liever als smerig: “We bouwen graag een feestje. We willen dat mensen tijdens ons optreden al hun zorgen vergeten." Lil: “Wij willen mensen wat bijbrengen. Vergeet wat je dacht te weten en bereid je voor om wat nieuws te leren”.

Slaapkamer

De liedjes worden geboren in de slaapkamer van zanger en gitarist Bruce Carter. “Ik schrijf de nummers en vervolgens komen we bij elkaar met een laptop en een hoop instrumenten. Zo kunnen we een beetje brainstormen voor we alle stukken samenvoegen tot één song.”

The Whip is al druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers: “We willen ons volgende album voor de zomer uitbrengen. We hebben al wat nieuws live gespeeld.”

Eeuwige roem

De band mag dan hard werken voor het succes, een aantal dingen hebben de vier toch niet over voor eeuwige roem. Lil: “Ik zou nooit doen wat mannelijke drummers doen. Mijn shirt uittrekken bijvoorbeeld.”

“En we zouden nooit iets negatiefs zeggen over andere bands. Iedereen probeert uiteindelijk hetzelfde te doen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje”, aldus Bruce.

The Whip wil graag kunnen leven van de muziek. “Spelen in The Whip is het enige wat we willen, dus we geven ons helemaal. En als het goed gaat, dan is dat heel fijn. We doen het toch wel”, zegt Lil. Bruce: “Sommige mensen kiezen ervoor geen vlees te eten. Wij kiezen voor de muziek”.

The Whip in Melkweg