AMSTERDAM - Rapper Brainpower heeft maandagavond een Life Time Achievement Award gewonnen tijdens het eerste State Awards-evenement in de Amsterdamse Melkweg.

De jury, die unaniem besloot de prijs aan de rapper te schenken, roemde Brainpower om zijn 'grote bijdrage aan de Nederlandse hiphopcultuur'.

De State Awards voor Nederlandse hiphopmuzikanten zijn een initiatief van jongerenomroep BNN, Juize FM, het FunX-programma Lijn 5 en het online tijdschrift State. De Life Time Achievement Award is de laatste in de serie van twaalf awards die de afgelopen weken zijn uitgereikt door BNN. Kempi en The Opposites waren de grote winnaars van de publieksprijzen.

Bijdrage

De muziekprijzen moeten 'de muziekcultuur een breder podium geven en zo een bijdrage leveren aan de promotie van de Nederlandse hiphopscene'. Tijdens het evenement maandag traden verschillende winnende artiesten op, waaronder de band Zwartlicht (winnaar in de categorie 'drop your demo') en dj The Flexican (winnaar in de categorie 'beste dj').

De 33-jarige Brainpower, die in het echt Gert-Jan Mulder heet, is sinds 1986 bezig met rappen. Hij bracht meerdere albums en dvd's uit en scoorde in 2002 een nummer 1-hit met het nummer 'Dansplaat'. Volgens dj TLM, de vaste dj van de artiest, heeft Brainpower de weg verder vrijgemaakt voor de huidige generatie Nederlandse rappers. "De eerste lichting heeft de deur op een kier gezet, Brain heeft 'm daarna volledig ingetrapt."

Brainpower, die onlangs zijn album 'Hard/Hart' uitbracht, is momenteel bezig met het maken van een Engelstalig album.