AMSTERDAM - Volgens een artikel van de Amerikaanse nieuwsdienst The Associated Press verdienen muzikanten veel geld met het verschijnen in games als Rock Band en Guitar Hero. Het gaat in veel gevallen zelfs om een hoger inkomen dan die van het verkopen van albums.

Vooral Aerosmith blijkt goud geld te hebben verdiend want met Guitar Hero: Aerosmith is meer inkomsten gegenereerd dat hun laatste twee albums samen. Ook Nirvana en The Red Hot Chilli Peppers doen het erg goed met hun bijdrage aan de muziekgames.

Volgens The Associated Press zijn er in Amerika 22 miljoen Guitar Hero-games verkocht sinds de eerste release in 2005 en zijn er vijf miljoen games van Rock Band verkocht sinds 2007. Analisten zeggen dat het onlangs verschenen Guitar Hero World Tour de inkomsten van de franchise wel eens met veertig procent zouden kunnen gaan verhogen.

Kritische uitlatingen

Hoewel platenmaatschappij Warner zich regelmatig kritisch heeft uitgelaten over de muziekgames hebben ze er vooralsnog niet voor gekozen om zich terug te trekken uit deze titels. “Er bestaan waarschijnlijk zo’n twee miljoen nummers en minder dan duizend hiervan zijn in deze twee games gebruikt.”, zegt Michael Patcher van Wedbush Morgan.

“Als Warner nu zou zeggen dat ze hun aandeel van twintig procent terugtrekt zullen veel bands het label verlaten omdat ze meer bekendheid krijgen door in deze games te verschijnen.”