Na drie albums met bewerkingen van bekende pop- en rocknummers waagt het eigenzinnige duo 2Cellos zich op Score aan filmmuziek. Onder meer composities uit Game Of Thrones, The Godfather en Schindler’s List worden onder handen genomen. 

De Kroatische cellisten zijn wereldwijd erg succesvol en denken wel te weten hoe dat komt. "Onze muziek spreekt alle generaties aan, van 7 tot 77."

Na AC/DC waagt 2Cellos zich nu aan The Godfather
Na AC/DC waagt 2Cellos zich nu aan The Godfather

2Cellos bestaat uit Luka Sulic en Stjepan Hauser, beide klassiek geschoolde cellisten. Samen besluiten ze zich te richten op pop- en rockmuziek. In 2010 wordt hun cover van Michael Jackson’s Smooth Criminal een grote YouTube hit. Het titelloze debuutalbum volgt in 2011. Mede door hun spectaculaire optredens maakt 2Cellos snel naam. Ook de video’s zijn spraakmakend, de AC/DC-cover Thunderstruck is meer dan tachtig miljoen keer bekeken op YouTube.

Legendarische films

De keuze voor filmmuziek was voor 2Cellos logisch, vertelt Luka Sulic. "We groeiden met die muziek op, het is onderdeel van ons leven. Veel legendarische films zouden niks zijn zonder hun soundtrack. Goede muziek is cruciaal voor een film of serie, het maakt het beeld veel krachtiger."

2Cellos werkt op Score samen met het Londen Symphony Orchestra. "Maar we hebben de stukken op onze eigen manier gearrangeerd", zegt Sulic. "Wat wij juist niet willen is muziek spelen waar al honderden opnames van bestaan, zoals je dat in klassieke muziek vaak ziet. In klassiek worden luisteraars soms op de proef gesteld met pittige muziek die niet eens mooi is. Het is niet voor niks dat pop, rock of filmmuziek een veel groter publiek aanspreekt."

Energieke concerten

Het duo stelt tevreden vast dat er mensen van alle leeftijden naar hun concerten komen. "Van 7 tot 77, wij brengen alle generaties samen. Iedereen vindt het even leuk."

De concerten van 2Cellos zijn energiek, en het duo maakt ook graag grappen op het podium. Hauser: "Wij willen dat iedereen zich onderdeel voelt van de show. Als je afstand creëert, bereik je juist het tegenovergestelde. We willen letterlijk onze passie en het plezier met iedereen delen." Sulic: "Elke avond gebeuren er wel spontane dingen. Soms beklimmen mensen het podium om er te gaan dansen. Aan het begin van een optreden zeggen wij: doe wat je wilt, er zijn geen regels. Daardoor is elke avond weer anders."

Nuchter blijven

Het duo blijft nuchter onder hun wereldwijde succes, vindt Sulic. "Wij nemen onszelf gewoon niet te serieus. De muziek natuurlijk wel, maar we voelen ons boven niemand verheven. Succes en geld veranderen daar niks aan. Wij zijn ons er vooral van bewust dat grotere shows ook een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Je mag mensen die misschien heel lang op je gewacht hebben niet teleurstellen."