Tot verrassing van velen won de Brits-Nigeriaanse Ray BLK de beroemde BBC’s Sound of 2017-poll. Daarmee werd ze in één klap een veelbelovende artiest. 

De 23-jarige zangeres heeft geen platenlabel en zet sinds 2015 zelf haar liedjes op YouTube. Ze is vastbesloten om een onafhankelijke muzikant te blijven: "Zo kan ik precies blijven doen wat ik wil, voor mij is geen imago bedacht."

Ray BLK wordt in 1993 als Rita Ekwere geboren in Nigeria en komt op 4-jarige leeftijd in Londen terecht. Als tiener begint ze muziek te maken en in 2015 brengt ze onder de naam Ray BLK de EP Havisham uit. Later dat jaar volgt de single 5050, dat de aandacht van de Britse media trekt. Eind 2016 verschijnt het mini album Durt. Ray BLK is ook te horen op het nieuwe album van de Gorillaz.

Belangrijkste waarden

BLK in haar artiestennaam staat voor Building Living Knowing. De belangrijkste waarden in haar leven, vertelt de zangeres. "Ik wil mijn luisteraars én mijzelf er aan herinneren dat je altijd hard moet blijven werken om je doelen te bereiken. Daarnaast moet je alles uit het leven halen want je bent hier maar één keer. Knowing staat voor leren, dat moet je ook altijd blijven doen. Ik probeer volgens die waarden te leven, al lukt dat natuurlijk niet altijd. Soms neem ik mezelf te serieus of durf ik het avontuur niet aan te gaan."

De start van haar muzikale carrière, getuigt wel van durf. "Ik zat op de universiteit en was bezig met afstuderen. Het was een grote stap om daarmee te stoppen om mijn muzikale dromen na te jagen. Maar ik dacht: als ik het niet doe krijg ik heel veel spijt dat ik het niet geprobeerd heb."

Social media

En het succes komt snel voor Ray BLK. Opvallend omdat ze geen platenlabel achter zich heeft staan. "Het is heel belangrijk voor me om onafhankelijk te blijven en mezelf precies zo te presenteren als ik dat wil. Wat je ziet en hoort is wie ik ben." De zangeres denkt dat ze veel aan sociale media heeft te danken. "Dat is wat onafhankelijke artiesten tegenwoordig veel macht geeft. Toen ik 5050 op YouTube zette, kwam er veel in beweging."

5050 is nog steeds haar favoriete liedje, vertelt Ray BLK. "Ik schreef het destijds voor mezelf na een slechte relatie. Je moet nooit accepteren dat iemand je maar half wil, het is 100 procent of niet. Ik krijg daar veel reacties van meisjes op, het maakt me wel trots dat het ook voor anderen veel betekent."