Het debuutalbum Mosaic zette Sue The Night in 2015 op de kaart, maar dat maakte een tweede album niet eenvoudig. Het laatste wat Suus de Groot wilde was proberen hits te schrijven of meer van hetzelfde maken. 

Voor het tweede album Wanderland begon ze helemaal opnieuw. "Ik wil niet in herhaling vallen omdat iets toevallig heeft gewerkt."

Sue The Night is de band van Suus de Groot (33), waarvan in 2012 een eerste EP verschijnt. Na veel optredens en het debuutalbum Mosaic begint het te lopen: 3FM roept The Whale uit tot Megahit en in het huidige seizoen is Sue The Night huisband in De Wereld Draait Door.

Op Wanderland  krijgt de indiepop van Sue The Night een muzikale opfrisbeurt.

Identiteitscrisis

Ondanks het succes raakte De Groot in een kleine identiteitscrisis na Mosaic, vertelt ze.

"Het zit in de plaattitel Wanderland, ik ging een beetje ronddolen. Het pad dat ik bewandel deed me nadenken: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Waar wil ik heen? Muzikaal stond het allemaal vrij snel maar ik moest wat dingen van me af schrijven. Ik maak al heel lang muziek. Toen ik er met Mosaic ook erkenning voor kreeg, dacht ik dat dat rust en een tevreden gevoel zou geven. Maar dat bleek niet zo te zijn. Er blijft altijd meer om naar te streven."

Control-alt-delete

De Groot kwam tot de conclusie dat succes niet in erkenning zit, maar in precies de muziek maken die je zelf wilt.

"Dat is met Wanderland gelukt, we hebben geen concessies gedaan. Voor mij is de plaat nu al een succes, wat er hierna ook gebeurt. Er werd me van bepaalde kanten geadviseerd om wat liedjes in de stijl van The Whale te maken, omdat dat best succesvol was. Maar ik ben niet iemand die hits schrijft om het hits schrijven, dus die opmerkingen gingen in mijn hoofd gelijk control-alt-delete, weg ermee. Het album komt er wel, maar op mijn manier."

Schone lei

Het tekstuele verschil tussen Mosaic en Wanderland heeft ook met leeftijd te maken, denkt Suus de Groot.

"Als je in de twintig bent, maak je je heel erg druk om wat je in de wereld ziet gebeuren. Op Wanderland ben ik meer kwaad op mezelf en dingen waarin ik tekort ben geschoten." 

Al met al staat de plaat voor een nieuw begin: "Een schone lei, ik heb gewoon een streep getrokken onder alles wat er hiervoor is gebeurd."