Two Vines heet het derde album van Empire of the Sun. Het elektronische popduo uit Australië baart vaak opzien door hun extravagante en sprookjesachtige kleding. 

Volgens zanger Luke Steele wil de band vooral schoonheid en positiviteit brengen: "Er komt zoveel rotzooi uit de radio. Bij sommige rappers denk ik: haal die troep uit mijn hoofd!"

Empire of the Sun hekelt 'rotzooi' van rappers
Empire of the Sun hekelt 'rotzooi' van rappers

Empire of the Sun ontstaat in 2007 in Sydney. Luke Steele is dan zanger van The Sleepy Jackson en Nick Littlemore onderdeel van het danceduo Pnau. Het debuutalbum Walking On A Dream en de gelijknamige single slaan in 2008 gelijk internationaal aan. In 2013 volgt Ice On The Dune en nu is er het derde album Two Vines. Steele en Littlemore zijn buiten de band in meerdere projecten actief.

John Lennon

Ondanks dat Empire of the Sun elektronische muziek maakt, opereert de band in een klassieke poptraditie, vindt Luke Steele. "Wij groeiden op met John Lennon en de Beach Boys, al het geweldige spul. Muziek uit de oude wereld, die willen we levendig houden. Het lijkt wel of artiesten vandaag de dag alleen maar over rotzooi zingen."

"Meisjes trekken op tv zoveel kleding uit als legaal is toegestaan. Het geeft een verstoord beeld van de realiteit. De wereld wordt gepresenteerd door dikke fuzzpedalen, dan krijg je een vervormd beeld. Wij willen graag iets moois toevoegen."

Positiviteit promoten

Steele hoopt dat zijn muziek tegenwicht biedt aan de mainstream popcultuur. "De muren van geluid van bijvoorbeeld Skrillex of Beyoncé. Soms denk ik: hoor ik in dezelfde poule als deze artiesten? Mijn zang klinkt bijna onzichtbaar. Maar ik denk dat we onze plek in de popmuziek verdienen omdat we positiviteit promoten, als een soort ambassadeurs. Mensen weten vaak amper wat ze meezingen. Soms hoor ik een rapper op de radio en denk ik: wauw, zegt ‘ie dat echt? Haal die troep uit mijn hoofd!"

The Sleepy Jackson

Naast Empire of the Sun bestaat The Sleepy Jackson ook nog steeds, vertelt Steele. "Een nieuw album is zo goed als klaar. We hebben ‘m met producer John Hill in Santa Monica, Californië opgenomen." Zijn drukke muzikale leven vraagt nogal wat van het thuisfront, bekent de zanger.

"Ik probeer constant een goede balans te vinden, ben bijna een professionele jongleur geworden. Toen ik met The Sleepy Jackson-plaat bezig was belde mijn vrouw: de kinderen kennen je niet meer, je bent er nooit! Ik werd naar huis gestuurd om te praten. Ik moet uitzoeken hoe ik een vader, echtgenoot, zanger, producer en rockster tegelijk kan zijn."