Op hun nieuwe single Believer gaat het Eindhovense Showtek een samenwerking aan met Major Lazer. Diplo bleek een fan van de producer-duo maar het duurde lang voordat ze met elkaar in de studio zaten.

Beide acts hebben een moordend tourschema en dan schiet nieuwe muziek produceren er wel eens bij in: "Wij hebben daarmee geworsteld, het is belangrijk om aan de gang te blijven."Showtek bestaat uit de broers Wouter en Sjoerd Janssen. Al sinds 2001 maken ze samen muziek; eerst ligt de focus op techno en hardstyle, later wordt het muzikale palet steeds breder. Showtek bracht singles uit met onder meer Tiësto, Hardwell en Justin Prime. Het duo scoort grote hits met Booyah en het met David Guetta gemaakte Bad in 2014. De nieuwe single Believer is een samenwerking met Major Lazer.

Los Angeles

Diplo van de Britse EDM-giganten benaderde Showtek zelf, vertelt Wouter Janssen. "Hij vond Booyah heel sterk en verfrissend en stelde voor om samen de studio in te duiken. Door onze drukke schema’s duurde dat even maar anderhalf jaar geleden lukte het in Los Angeles. Diplo kwam met het vocale idee en samen werkten we aan de track."

Believer lag dus al een tijd klaar maar is pas net uitgekomen. "Je moet soms even wachten op een goed releasemoment voor alle partijen", zegt Sjoerd Janssen. "Dat is lastig, de sound moet bijvoorbeeld nog wel relevant zijn. Maar een goede song is een goede song. Het is met hart en ziel gemaakt, dat horen de mensen wel."

David Guetta 

Believer is muzikaal heel anders dan Bad, dat Showtek in 2014 met David Guetta maakte. "Het stond nummer 1 in tien landen en alle shows waren een gekkenhuis", blikt Sjoerd terug. "Te gek maar daardoor kregen wij het gevoel dat we nog zo’n radiohit moesten produceren, terwijl we ook altijd wel club-gericht zijn. We voelen nu meer artistieke vrijheid. Soms maak je een radiotrack, soms één voor de clubs, maar het blijft altijd Showtek. Als je jezelf beperkingen oplegt, blijf je altijd hetzelfde doen."

Wennen aan succes

Showtek tourt al jaren de wereld over maar moest aanvankelijk wennen aan het succes, zegt Wouter. "Veel tourende artiesten gaan minder muziek produceren. Wij reisden er vroeger speciaal voor terug naar onze studio in Nederland, dat was nogal vermoeiend. Tegenwoordig werken we overal. Door succes krijg je ook te maken met veel meningen, daar kun je onzeker van worden. We hebben geleerd om open minded te zijn maar altijd op ons eigen gevoel te vertrouwen. Want dat maakte ons ooit succesvol."