Jamie Lidell deed meer dan drie jaar over zijn nieuwe album Building A Beginning. De van nature onrustige Brit had er geen haast mee, het ging hem als kersverse vader goed in zijn nieuwe woonplaats Nashville.

Pas toen hij volledig tevreden was met zijn werk, werd het album opgenomen. "Het leven bestaat uit verschillende fases en ik ben duidelijk in een nieuw hoofdstuk beland."

Herboren Jamie Lidell heeft geen haast meer
Herboren Jamie Lidell heeft geen haast meerDe nu 43-jarige Britse artiest viel vijftien jaar geleden op door solo optredens waarbij hij door het veelvuldig loopen van zijn stem een eenmansband vormde. De eigenzinnige zanger maakt een mix van elektronische muziek, soul en funk. Vanaf het album Jim uit 2008 werkt hij steeds vaker met een echte band. Lidell woonde onder meer in Londen, Berlijn en sinds 2012 in Nashville, waar zijn eerste zoon Julian werd geboren.

Stomme hoed

Building A Beginning staat voor een nieuw begin, vertelt Lidell. "Er was een tijd in mijn leven dat ik altijd een hoed droeg, ik deed dat stomme ding nooit af. Op een gegeven moment verloor ik die hoed, en sindsdien heb ik er nooit meer één gedragen. Dat was een duidelijke fase in mijn leven, nu ben ik ook aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Building A Beginning is het eerste album dat op mijn eigen Jajulin label verschijnt en ik ben vader geworden. Er veranderden veel dingen in korte tijd en ik liet me meevoeren door die golf."

Tsunami

Vooral het vaderschap heeft Jamie Lidell veranderd. "We leidden een rustig en stabiel leven maar wisten dat er een tsunami op komst was", zegt hij. "Het is eng, spannend en levensveranderend. Onze zoon heeft de rust verstoord, maar op een welkome manier. Eigenschappen waarvan ik niet wist dat ik ze bezat, werden opeens wakker geschud."

Harde schijf

Lidell geeft toe dat hij geen een grote drang voelde om een nieuw album te maken. "Ik schrijf tegenwoordig ook samen met anderen en hoef niet meer alleen van mijn eigen muziek te leven. Het mooie daarvan is dat ik geen haast had, en alleen een plaat wilde uitbrengen als ik er op vele manieren tevreden mee was. Ook omdat ik het op mijn eigen label uitbreng. De songs stapelden zich op in mijn harde schijf, pas toen ik er genoeg had die echt bleven hangen, begon ik aan het album."

Teksten zijn steeds belangrijker voor de zanger geworden. "Op mijn album Multiply (2005) probeerde ik simpele emoties te verwoorden. De nieuwe songs gaan over hele specifieke momenten. Veel mensen luisteren nauwelijks naar teksten, ik was als luisteraar ook zo. Nu ik ouder ben, vind ik het belangrijk dat ze wat voor me betekenen. Building A Beginning zegt echt wat over mij, het staat voor wie ik nu ben."