Haar zevende album In Winter betekent een nieuw begin voor Katie Melua. De zangeres heeft gebroken met haar muzikale partner Mike Batt en zijn label. Ze maakte In Winter samen met een vrouwenkoor uit Georgië, het land waar Melua geboren werd. 

Aan hoge verkoopcijfers denkt ze deze keer niet. "Ik moet toegeven dat ik verslaafd was geraakt aan een bepaalde mate van succes. Daar wilde ik vanaf."Ze wordt in 1984 geboren als Ketevan Melua en vlucht door de Georgische burgeroorlog met haar ouders in 1993 naar Belfast. Op 18-jarige leeftijd wordt Katie Melua in Londen als muzikant ontdekt door manager en producer Mike Batt. Haar debuut Call Off The Search uit 2003 is een doorslaand succes. Twee jaar later scoort Melua haar grootste hit met het door Batt geschreven Nine Million Bicycles. Alle zes albums van Katie Melua behalen de Britse top 10, iets dat maar weinig vrouwelijke artiesten gepresteerd hebben.

Adrenaline 

De nu 32-jarige Melua zegt dat haar vroege succes veel druk met zich meebracht. "Het is makkelijk om te zeggen dat je nooit met verkoopcijfers bezig bent. Maar succes is verslavend, heel verslavend. De adrenaline die je voelt als je het goed doet is fenomenaal. Je raakt gewend aan een bepaalde mate van succes en probeert dat vast te houden. Als dat niet lukt, raak je erg teleurgesteld. Daar wilde ik vanaf."

Onafhankelijk worden

Na het album Ketevan uit 2013 besluit ze te breken met Mike Batt. "Toen ik de dertig naderde merkte ik dat we creatief uit elkaar groeiden", vertelt ze. "Hij zette me op mijn achttiende in de studio met de beste muzikanten uit het land, een overweldigende ervaring. Maar na zes albums voelde het voor mij goed om creatief onafhankelijk te worden. Dat was een moeilijke beslissing, ik zal altijd dankbaar blijven voor de kansen die hij me gaf."

Eigen stem

Makkelijk was het tot stand komen van In Winter niet. "Ik realiseerde me hoe lastig het is om volledig verantwoordelijk te zijn voor je eigen muziek. Aan een nieuw album dacht ik niet eens, ik probeerde vooral mijn eigen stem te vinden. Op Spotify ontdekte ik het Gori vrouwenkoor uit Georgië, daar was ik onmiddellijk van onder de indruk. Het klonk als een vocaal orkest. Met hen wilde ik samen iets proberen te maken."

Niet commercieel

Melua is zich ervan bewust dat het concept van In Winter niet erg commercieel is. "Een koor uit Georgië dat samen met een popster die in Engeland woont door de winter geïnspireerde liedjes zingt. Ik kon niemand gouden bergen beloven." 

Het album bevat bewerkingen van traditionele kerstliedjes, covers en eigen werk van Melua. "Ik kwam erachter dat veel bekende kerstliedjes oorspronkelijk uit Oost Europa komen. Neem Carol Of The Bells, wat in de film Home Alone zat. Dat komt uit de Oekraïne, het opent mijn album in de oorspronkelijke taal. De uitdaging was om de stijl en traditie van het koor met mijn muziek te verenigen."


Katie Melua en het Gori vrouwenkoor staan op 1 november in TivoliVredenburg in Utrecht.