Na twee succesvolle albums en zes jaar bijna onafgebroken touren, ging het mis bij Two Door Cinema Club. Het Ierse trio stopte abrupt met spelen en zanger Alex Trimble belandde in 2014 met uitputtingsverschijnselen in een ziekenhuis. 

De band was op en er moesten ook persoonlijke problemen worden aangepakt voordat ze konden beginnen aan het derde album Gameshow. "Buiten de band hadden we geen leven."

Video: Two Door Cinema Club over drukke periode

Two Door Cinema Club tourde zichzelf ziek
Two Door Cinema Club tourde zichzelf ziek

Projecten

De leden van Two Door Cinema Club kennen elkaar al van de lagere school in het Noord-Ierse Bangor. Na verschillende muzikale projecten richten ze in 2007 Two Door Cinema Club op. Het debuutalbum Tourist History verschijnt in 2010, twee jaar later gevolgd door Beacon.

De band is in Europa gelijk succesvol en in 2011 gaat ook Amerika voor de bijl door de hit What You Know. Jaar in jaar uit is de band aan het touren. Deze week verschijnt na een lange stilte het derde album Gameshow.

Uitgeput

Alex Trimble herinnert zich nog goed wanneer het mis ging. "Er waren wat festivalshows geboekt voor de zomer van 2014. We kwamen allemaal naar Londen om daarvoor te oefenen maar ik was gewoon te ziek om te spelen toen. Ik belandde twee weken in het ziekenhuis en alle optredens werden afgelast. Er moesten dingen veranderen en wij hadden dringend tijd los van elkaar nodig."

"We speelden teveel shows en hadden te weinig vrije tijd", vult bassist Kevin Baird aan. "Je raakt geestelijk en lichamelijk uitgeput, daarnaast was het belangrijk dat we buiten de band ook een leven opbouwden. Als je altijd maar samen optrekt, ga je kleine dingen die spelen enorm opblazen in je hoofd."

De band ontvluchten

Van slaande ruzies was geen sprake, zegt Baird. "Zelfs op onze slechtste momenten gaven we soms nog hele goede optredens. We geven veel om elkaar maar vonden het steeds moeilijker om in elkaars gezelschap te verkeren." Alex: "We deden ons werk en gingen daarna naar onze hotelkamer of de kroeg, maar nooit samen. We probeerden alle drie de band te ontvluchten."

Weg vooruit

De bandleden zagen elkaar een jaar lang nauwelijks. "We moesten eerst weer vrienden worden", blikt Trimble terug. "Daarna moesten er dingen worden uitgesproken en dat gebeurde ook. Als je zo lang met elkaar optrekt, probeer je de goede vrede te bewaren omdat je weet dat je nog maanden met elkaar moet doorbrengen. Dan krop je alle irritaties op, maar dat is geen oplossing. We hebben nu geleerd om weer over alles te praten, de goede en slechte dingen. Als je blijft communiceren, is er altijd een weg vooruit."

Two Door Cinema Club speelt 3 maart 2017 in de Paradiso in Amsterdam.