Shawn Mendes werd het afgelopen jaar razendsnel een wereldster. De pas 18-jarige Canadees scoorde hits met Stitches en Treat You Better, en komt na Handwritten nu met zijn tweede album Illuminate.

Mendes schreef aan alle liedjes zelf mee en daar is hij trots op. "Toen ik vertelde dat ik zanger wilde worden zei mijn vader: je kunt geen zanger zijn als je niet je eigen liedjes schrijft. Daarom ben ik ermee begonnen."

Shawn Mendes werd in 1998 in Toronto geboren en is pas een paar jaar serieus met muziek bezig. "Ik heb altijd naar van alles geluisterd", zegt de jonge Canadees. "Veel Eminem, Bruno Mars en Justin Bieber maar ook Shania Twain en Led Zeppelin. Ik wilde piano leren spelen maar toen ik er één van mijn ouders kreeg, speelde ik er nooit op. Een jaar geleden ben ik er pas mee begonnen. Een gitaar werkte beter, dat klonk en oogde cooler. Ik begreep het instrument sneller en wilde als mijn held Ed Sheeran zijn."

Eerste liedje

In 2013 begint Mendes coverliedjes op Vine te posten die al snel miljoenen keren worden bekeken. Zijn oorspronkelijk Portugese vader spoorde hem aan om ook zelf liedjes te gaan schrijven. "Mijn eerste eigen liedje heet My Time, dat heeft niemand ooit gehoord. Maar vanaf dat moment ging alles opeens heel snel." Begin 2014 werd Mendes ontdekt door manager Andrew Gertler, wat resulteert in een contract bij het Island label.

Als Mendes zestien jaar is, verschijnt zijn debuutalbum Handwritten in april 2015. De plaat staat meteen op één in de Amerikaanse Billboard. "Ik schreef pas net liedjes", blikt Mendes terug. "Voor dat album schreef ik zo veel als ik kon en er werd ook voor mij geschreven. Op Illuminate heb ik aan elk nummer meegeschreven. Als singer-songwriter hoop ik ooit het niveau van John Mayer of Ed Sheeran te bereiken. Zijn Thinking Out Loud is echt tijdloos. Ik hoop dat ik met Ruin een liedje heb gemaakt dat nog jaren mee zal gaan."

Lange carrière

Hij begint pas net, maar Shawn Mendes hoopt op een lange carrière als muzikant. "Voor mij is Illuminate geslaagd als ik optreed en fans alle teksten meezingen. Plaatverkoop of het aantal streams maken me niks uit. Het gaat erom dat muziek die ik maak de tand des tijds doorstaat."

Shawn Mendes geeft op 1 mei 2017 een optreden in de Ziggo Dome.