Era Istrefi brak dit jaar door met haar single BonBon en is hard op weg om de eerste wereldster uit Albanië te worden. Ze zingt de hit grotendeels in haar eigen taal. 

De 22-jarige zangeres wordt al vergeleken met Sia en Rihanna en tekende onlangs een Amerikaans contract bij het Sony label. "Ik wil Engelstalige muziek maken omdat iedereen me dan begrijpt. Maar ik wil ook onze prachtige cultuur blijven delen."

Bekijk hier het interview:

Albanese Era Istrefi dankt social media voor wereldhit
Albanese Era Istrefi dankt social media voor wereldhit

Era Istrefi wordt in 1994 in Pristina geboren. Haar moeder Suzana Tahirsylaj was in de jaren tachtig en negentig een succesvolle zangeres en haar oudere zus Nora is dat nu. Era is de eerste uit de familie die internationaal succes behaalt.

"Het voelt alsof ik me altijd al aan het voorbereiden was om dit te doen", zegt de jongste telg over haar succes. Zingen is voor haar iets heel natuurlijks. "Voor mij is muziek maken hetzelfde als je schoenen strikken. Je weet dat je het kunt omdat je het elke dag doet. Ik heb door ervaring veel zelfvertrouwen gekregen."

Social media

Era Istrefi breekt in eigen land door met de single Mani Për Money uit 2013. Het in december 2015 uitgebrachte BonBon wordt mede door social media als Facebook en Instagram snel een internationale hit. "Dat is heel belangrijk geweest", zegt Era.

"Ik ben blij dat ik in deze tijd ben geboren. Door social media kun je binnen vijftien minuten beroemd worden als je goed bent in wat je doet. Het is een geweldige kans om te laten zien wat je kunt. Niemand houdt je tegen."

Van jezelf houden

BonBon is op YouTube 115 miljoen keer bekeken. "Dat een lied in de Albanese taal wereldwijd zo groot kan worden, vind ik een wonder. Het is een droom die uitkomt. Een verklaring heb ik niet, maar ik denk dat de taal mooi klinkt. En dat de muziek nieuw en verfrissend is." 

Over de tekst zegt Era: "Veel mensen denken dat ze iemand nodig hebben om gelukkig te zijn. Maar je beste partner in het leven, ben je zelf. Het is belangrijk dat je van jezelf houdt, daar gaat BonBon over."

De zangeres wordt vaak vergeleken met Rihanna en Sia. Ze was daar eerst niet zo blij mee maar heeft er inmiddels vrede mee. "Elke artiest waar ik naar geluisterd heb, heeft zijn sporen achtergelaten in mijn creativiteit. Muzikanten raken nou eenmaal geïnspireerd door elkaar, en dat hoor je."